U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier KPN Telecom

Nieuws

Achtergrond

Cahier KPN Mobile

KPN Qwest

Telefónica

Cahier Frequentieveiling

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Emissie KPN voor 4 miljard

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 9 OKT. KPN denkt eind november met de uitgifte van nieuwe aandelen tussen de 4 en 6 miljard euro te kunnen verdienen, zo heeft een woordvoerder vanochtend bevestigd. Dat is een lager bedrag dan onder analisten circuleerde.

Analisten verwachtten een emissie-opbrengst van tussen de 5 en 8 miljard euro. KPN weigert in te gaan op details van de emissie, die eerder dit jaar al werd aangekondigd. De aandelenemissie wordt begeleid door de banken ABN Amro, Salomon Smith Barney, Goldman Sachs en Rabobank en staat gepland na de beursgang van de mobiele divisie van het Spaanse Telefónica. KPN heeft twee weken geleden voor het eerst met analisten gesproken over de emissie. KPN heeft zich het afgelopen jaar fors in de schulden gestoken. Eind 1999 werd met financiële hulp van het Amerikaanse BellSouth het Duitse telecombedrijf E-plus gekocht. Vorige maand leende KPN 11 miljard gulden op de kapitaalmarkt door plaatsing van een obligatielening.

Eerder dit jaar kocht KPN UMTS-licenties - vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie - in Nederland, Duitsland en Groot- Brittannië. Het telecombedrijf is afgehaakt in de race om vergunningen in Italië en Frankrijk. In de landen waar licenties zijn verworven, moet KPN gaan investeren in de bouw van netwerken.

De aandelenkoersen van alle telecombedrijven, inclusief KPN, staan de laatste tijd onder druk, wat het moeilijker maakt om met aandelen geld uit de markt te halen. Begin september werd de kredietwaardigheid van KPN verlaagd door de Amerikaanse rating agency Standard & Poor's, dat de kredietwaardigheid van bedrijven en overheden beoordeelt.

De Nederlandse Staat, die met 43,5 procent grootaandeelhouder van KPN is, zegde onlangs toe te zullen wachten met de verkoop van zijn aandelenpakket, om het telecombedrijf zo meer financiële speelruimte te geven. Ook op het programma staat de beursgang van KPN Mobile. Met de beursgang wil KPN tussen de 8 en 10 miljard euro ophalen.

Volgens betrokkenen is het niet uitgesloten dat de emissie wordt afgeblazen als de koers van KPN de komende maand blijft dalen. Vanochtend daalde de koers van KPN met ruim 2 procent tot 25 euro per aandeel.

NRC Webpagina's
9 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad