NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Bijlmer-enquête

Actueel

Rapport enquete-commissie

Lading

Ondervraging politici

Gezondheid bewoners en bergers

Getuigen

Relatie Israel

El Al

Betekenis parlementaire enquête

Artikelen op datum

Profiel over de Bijlmerramp
(21 jan. 1999)

`Lading Boeing bekend op Schiphol'
(17 februari 1999)
Direct na de crash van het El Al-vrachtvliegtuig op 4 oktober 1992 in de Bijlmermeer beschikten de verantwoordelijke autoriteiten op Schiphol over de belangrijkste gegevens betreffende de lading in het toestel. Kort daarna werd door een El Al-medewerker in een telefoongesprek met de verkeersleiding alarmerende, maar onjuiste informatie verstrekt omtrent de lading.

De getuigen van vandaag
(17 februari 1999)
De parlementaire enquête-commissie Vliegramp Bijlmermeer verhoort vandaag de volgende tien getuigen (de vermelde functies hebben betrekking op het werk dat zij ten tijde van de ramp op 4 oktober 1992 verrichtten):

`Lading bevatte geen giffen en gassen'
(17 februari 1999)
De supervisor cargo van El Al, H. Aaij, getuigde vanmorgen voor de enquêtecommissie Bijlmerramp dat zijn verklaring over gevaarlijke stoffen gebaseerd was op een foute lijst.

Informatie lading El Al-Boeing is van groot belang
(17 februari 1999)
Veel inwoners van de Bijlmer die na de ramp met de El Al-Boeing gezondheidsklachten hebben gekregen zijn pijnlijk geraakt door het artikel van G.J. Mulder met de kop `Gezondheidsklachten Bijlmerramp zijn ongeneeslijk' (NRC Handelsblad, 13 februari).

Het extra van de Bijlmer
(17 februari 1999)
De parlementaire enquête, `het zwaarste wapen', wordt alleen gebruikt als alle andere middelen hebben gefaald terwijl de behoefte aan volstrekte openbaarheid onweerstaanbaar is geworden. Eigenlijk is het dan al te laat. Als het publiek de indruk krijgt dat zijn politici en bestuurders de verantwoordelijken blijven vergeten, draaien, liegen, of zich telkens weer in ongrijpbare taal hullen, groeit de zekerheid dat ze iets van het grootste belang verborgen houden. In deze sfeer van achterdocht ontstaan de samenzweringstheorieen. Een hardnekkige samenzweringstheorie is de zwaarste motie van wantrouwen in een democratie.

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad