NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Zie ook: Operatie Desert Fox

De verdediging van Clinton


WASHINGTON, 22 DEC. Als het tot een juridisch gevecht komt in de Senaat, wordt in het Clinton-kamp gecoördineerd door assistent-stafchef Steve Ricchetti van het Witte Huis en naar buiten toe vertegenwoordigd en verdedigd door topjurist Gregory Craig. De juristen Charles Ruff en David Kendall maken ook deel uit van het team verdedigers, dat wordt geadviseerd door de nog altijd invloedrijke ex-senator George Mitchell.

Mogelijke bestanddelen van Clintons verdeding zijn dan:

Het valt niet te bewijzen dat Clinton obstructie van de rechtsgang pleegde toen hij een baantje voor Monica Lewinsky liet zoeken en de secretaresse van de president zijn cadeautjes bij Monica Lewinsky ophaalde en verborg.

Clinton pleegde op 17 augustus voor de grand jury geen meineed. De president zei toen dat zijn leugens tegen medewerkers over zijn relatie met Lewinsky niet waren bedoeld om hun getuigenis te beïnvloeden en weigerde in te gaan op seksuele details. Clintons advocaten willen exact weten welke uitlatingen meinedig zijn. Ontwijkende antwoorden zijn niet zonder meer meineed.

Zelfs als alle aanklachten juist zijn, is dat niet niet ernstig genoeg voor afzetting. Volgens de Amerikaanse grondwet moet het gaan om ,,hoogverraad, corruptie of andere ernstige misdaden of wangedrag''.

NRC Webpagina's
22 december 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad