NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier Clinton

Actueel

Wat is impeachment?

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky
Linda Tripp
Paula Jones

Schakels:
Het Witte Huis
Huis van afgevaardigden
Senaat
Impeachment procedure
CNN
BBC
Nieuws over Clinton
bij Yahoo!



Huis VS beperkt onderzoek toch


WASHINGTON, 4 DEC. De Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren alsnog besloten de impeachmentprocedure tegen president Clinton alleen te concentreren op de Lewinsky-affaire.

Eerder deze week breidden de Republikeinse leden van de commissie voor justitie van het Huis het aantal onderwerpen, waarop het onderzoek betrekking zou moeten hebben, uit. Ze wilden dat het niet alleen betrekking had op Clintons gedrag in de Lewinsky-affaire, maar wilden het uitbreiden tot de kwestie van vermeende onregelmatigheden bij de financiering van de campagne voor de herverkiezing van Clinton in 1996.

Gisteren zagen ze daarvan echter weer af, na bestudering van geheime memo's van het ministerie van Justitie. In die memo's waren geen aanwijzingen te vinden over laakbaar gedrag van de president.

De Republikeinen eisten gisteren wel van de president opheldering over de vraag wie volgende week dinsdag voor de commissie verschijnt om hem te verdedigen tegen de beschuldiging dat hij misdrijven heeft begaan in zijn pogingen zijn affaire met Monica Lewinsky geheim te houden en hoeveel tijd die advocaat voor de verdediging nodig zal hebben.

Het Witte Huis maakt vooralsnog weinig haast met de gevraagde informatie. Het ,,grillige gedrag' van de commissie, zo zei gisteravond Clintons woordvoerder, wekt twijfel aan de vraag waar het haar eigenlijk in het onderzoek om gaat. ,,Op dit moment weten we nog niet eens welke beschuldigingen de commissie uit', aldus de woordvoerder. Hij voegde daaraan toe ook nog niet te weten wie er eigenlijk de leiding heeft bij het onderzoek.

Stafleden van de commissie van justitie stellen op het ogenblik beschuldigingen op als zou president Clinton zich schuldig hebben gemaakt aan het liegen onder ede, machtsmisbruik en het hinderen van de justitie in de Lewinsky-zaak, maar de formuleringen zijn nog niet bekend. Ook de vraag wie de leiding heeft, is nog niet formeel opgelost.

De vertrekkende voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, heeft gezegd dat alle beslissingen over impeachment moeten worden genomen door zijn opvolger, Bob Livingston. Die treedt volgende maand aan in zijn nieuwe functie. (AP)

 

NRC Webpagina's
15 december 1998

    Bovenkantpagina


NRC Webpagina's © NRCHANDELSBLAD (web@nrc.nl) december 1998