NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Zie ook: Operatie Desert Fox

Republikeinse affaire bij begin debat impeachment


Ondanks de bombardementen op Irak begint het Huis van Afgevaardigden vandaag het debat over Clintons impeachment. Aan de vooravond biechtte een belangrijke Republikein zijn buitenechtelijke affaires op.

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL

WASHINGTON, 18 DEC. Terwijl in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vandaag het beslissende debat begint over de impeachment van president Clinton, zien ook andere politici hun reputaties besmeurd. Gisteren bleek dat Bob Livingston (55), de man die in januari voorzitter wordt van het Huis van Afgevaardigden, moest opbiechten dat hij zijn vrouw niet altijd trouw was geweest.

Het was Breaking News, dat even de bombardementen in Irak en de naderende impeachment van de president van het scherm verdreef. Eerder op de dag hadden de Republikeinen onder leiding van Livingston besloten het impeachment-debat, woensdag opgeschort in verband met de acties tegen Irak, vandaag weer op te nemen. De langverwachte stemming over de impeachment zou dan vannacht of zaterdag kunnen plaatshebben. En toen raasde dankzij het Internet het grote nieuws over Livingston door de wereld.

Het was afkomstig van de Internet-editie van Roll Call, een weekblad voor de kleine wereld van Capitol Hill. Het blad zou er gewoonlijk niet over piekeren over buitenechtelijke affaires te schrijven, vertelde de auteur van het artikel vroom op CNN, maar omdat Livingston in verband met de affaire had aangeboden om af te treden, was het groot nieuws. De ondervrager op CNN betwijfelde of dat wel voldoende grond was om iemands privéleven aan de grote klok te hangen, vooral omdat over het aanbod af te treden niets te achterhalen viel. Maar mopperend verspreidde ook CNN het verhaal.

Het echte grote nieuws speelde zich op dat moment af achter gesloten deuren, in een zaaltje waar Livingston zijn Republikeinse collega's inlichtte dat hij ,,bij gelegenheid gedwaald had'' in zijn huwelijk. Hij vertelde dat hij ervoor in therapie was gegaan en dat zijn vrouw en zijn gezin hem hadden vergeven.

En toen gebeurde het wonder. Ongetwijfeld voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis gaf een hele zaal Republikeinen een staande ovatie aan een voorman die zojuist buitenechtelijke seks had opgebiecht. Zou Clinton zo iets in gedachten hebben gehad, toen hij in augustus na zijn openbare biecht over Monica Lewinsky mijmerde dat de hele affaire hopelijk nog iets goeds zou opleveren?

Na Livingstons bekentenis bleek waarom de Republikeinen zo hard hadden geklapt voor hun leider. Ze zagen in het artikel in Roll Call de verborgen hand van het Witte Huis, en ze waren vast van plan zich niet klein te laten krijgen. De afgelopen maanden moesten ook andere Republikeinen die het Clinton lastig hadden gemaakt buitenechtelijke affaires opbiechten: Henry Hyde, voorzitter van de commissie voor Justitie, Dan Burton, voorzitter van een commissie die Clintons campagneschandaal probeerde te ontrafelen, en Helen Chenoweth, een afgevaardigde die al maanden geleden luid verkondigde dat ze Clinton op morele gronden onwaardig achtte voor het presidentschap. Tot ze geconfronteerd werd met de spanning tussen haar strenge fatsoensregels en haar jarenlange affaire met een getrouwde man.

Veel Republikeinen zagen in de reeks onthullingen een strategie van de verschroeide aarde van het Witte Huis. Vorige week kwam The Washington Post opeens met een artikel waaruit bleek dat Bob Barr, een van de felste critici van Clinton in de commissie voor Justitie, eens een racistische organisatie had toegesproken en geprezen voor haar gedachtengoed. En nu dan Livingston.

Biecht van Livingston

Na afloop van de bijeenkomst met zijn partijgenoten zei Livingston dat hij wist dat ,,individuen samenwerken met de media'' - een hint dat het Witte Huis het verhaal had 'ingestoken'. Maar het zou niet werken, zei Livingston vastberaden. En met een nauwelijks verhulde verwijzing naar het Lewinsky-schandaal zei hij dat hij nooit een affaire had gehad met een ondergeschikte, en dat hij er nooit onder ede over heeft getuigd. Ook zijn partijgenoten haastten zich om de verschillen met Clinton te benadrukken. ,,Hij heeft verantwoordelijkheid aanvaard'', juichte een van hen, ,,hij is nu een sterkere leider, hij heeft karakter getoond.'' ,,Hij herinnerde ons aan alle menselijke zwakheden'', zei een ander. ,,We moeten ons hierdoor niet ongemakkelijk voelen bij het debat (over impeachment van Clinton).''

NRC Webpagina's
18 december 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad