Dossier Clinton  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Dossier Clinton

Actueel

Wat is impeachment?

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky
Linda Tripp
Paula Jones

Schakels:
Het Witte Huis
Huis van afgevaardigden
Senaat
Impeachment procedure
CNN
BBC
Nieuws over Clinton
bij Yahoo!



Commissie wil afzetting van Clinton

Door onze correspondent
WASHINGTON, 12 DEC. De commissie voor Justitie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren gestemd voor afzetting van president Clinton.

Kort voor de stemming in de commissie zei Clinton nog eens dat hij ,,intense spijt' heeft van zijn gedrag in de affaire-Lewinsky.

Maar de Republikeinse meerderheid in de commissie liet zich daardoor niet meer beïnvloeden. De commissie nam drie van de vier zogeheten impeachment-artikelen (aanklachten) aan die zijn opgesteld op basis van het rapport van onafhankelijke aanklager Kenneth Starr. Over het vierde artikel wordt vandaag gestemd.

Volgende week zal het voltallige Huis van Afgevaardigden zich over de impeachment van Clinton uitspreken. Als een meerderheid in het Huis voor een of meer van de artikelen stemt, moet de Senaat een proces houden over afzetting van de president. Voor afzetting is een meerderheid van tweederde van de senatoren vereist.

Slechts twee keer eerder in de Amerikaanse geschiedenis stemde de commissie voor Justitie voor impeachment van een president. In 1868 kwam de Senaat één stem te kort om Andrew Johnson af te zetten. In 1974 trad Richard Nixon af, voordat de impeachment-artikelen doorgestuurd konden worden naar de Senaat.

Het eerste impeachment-artikel dat Clinton beschuldigt van meineed tegenover de grand jury in de Lewinsky-affaire, wordt beschouwd als de ernstigste aanklacht. Het artikel werd aangenomen met steun van alle 21 Republikeinen in de commissie. Alle 16 Democraten stemden tegen. Het tweede artikel, meineed tegenover de advocaten van Paula Jones, werd gesteund door twintig Republikeinen. Alle Democraten en één Republikein stemden tegen. Het derde artikel, tegenwerking van de rechtsgang, werd weer aangenomen met 21 tegen 16.

Enkele minuten voor de commissie stemde over het eerste artikel verscheen Clinton in de Rozentuin van het Witte Huis. ,,Ik wil dat het Amerikaanse volk weet, dat het Congres weet, dat ik intense spijt heb van alles wat ik misdaan heb in woorden en daden', aldus de president. ,,Ik had het land, het Congres, mijn vrienden en mijn gezin nooit moeten misleiden. Ik ben eenvoudig bezweken voor mijn schaamte.'

Clinton zei te begrijpen dat ,,verantwoordelijkheid consequenties met zich meebrengt, en ik ben bereid die te accepteren. Ik moet ook vrede hebben met het feit dat de publieke gevolgen van mijn gedrag in handen liggen van het Amerikaanse volk en zijn vertegenwoordigers in het Congres. Als zij besluiten dat mijn fouten in woord en daad hun reprimande en berisping vereisen, dan ben ik bereid dat te accepteren.' Maar hij erkende niet dat hij gelogen heeft, waar sommige Republikeinen sterk op hadden aangedrongen.

De verklaring van de president leverde hem geen steun op van gematigde Republikeinen die nog aarzelen of ze voor impeachment zullen stemmen. Zes van hen verklaarden gisteren dat ze voor zeker één impeachment-artikel zullen stemmen. De Democraten toonden zich verontwaardigd dat het eerste impeachment-artikel Clinton beschuldigt van meineed, zonder daarbij te vermelden welke woorden precies gelogen waren.

NRC Webpagina's
12 december 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad