Dossier Clinton  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Dossier Clinton

Actueel

Wat is impeachment?

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky
Linda Tripp
Paula Jones

Schakels:
Het Witte Huis
Huis van afgevaardigden
Senaat
Impeachment procedure
CNN
BBC
Nieuws over Clinton
bij Yahoo!



Meeste Amerikanen tegen impeachment

Door onze correspondent
WASHINGTON, 8 DEC. De meeste Amerikanen blijven sterk gekant tegen impeachment van president Clinton. Dat geven opiniepeilingen aan die zijn uitgevoerd aan de vooravond van hoorzittingen in het Congres, die gevolgd zullen worden door een stemming over impeachment.

Vandaag en morgen zetten de advocaten van president Clinton voor de commissie voor Justitie van het Huis van Afgevaardigden uiteen waarom de president volgens hen niets gedaan heeft wat zo'n zware maatregel rechtvaardigt. Vrijdag of zaterdag zal de commissie stemmen over impeachment-artikelen, formele aanklachten tegen de president. Het voltallige Huis van Afgevaardigden zal zich er naar verwachting volgende week over uitspreken.

In een peiling van CNN, de krant USA Today en het onderzoeksbureau Gallup zegt tweederde van de ondervraagden dat ze niet willen dat hun Afgevaardigde in het Congres stemt voor impeachment; 32 procent wil dat wel. Als er een keuze is tussen impeachment, berisping of geen enkele actie, kiest 27 procent voor de eerste optie, 33 procent berisping en 37 procent wil de zaak helemaal laten vallen. Nog niet duidelijk is of de Republikeinse leiders in het Congres zullen toestaan dat een voorstel voor berisping in stemming wordt gebracht.

Uit dezelfde peiling blijkt dat nog altijd 66 procent van de Amerikanen vindt dat Clinton zijn werk als president goed doet. Volgens 61 procent pakken de Republikeinen in het Congres het onderzoek van Clinton niet goed aan. Uit een onderzoek van het televisiestation ABC komen vergelijkbare cijfers.

Politici van beide partijen hebben de afgelopen dagen laten doorschemeren dat president Clinton alleen nog aan impeachment kan ontkomen als hij opnieuw in het openbaar spijt betuigt over zijn gedrag in de affaire-Lewinsky. In Washington is gezegd dat Clintons advocaten vandaag in het Congres niet opnieuw onafhankelijk aanklager Kenneth Starr en diens integriteit zullen aanvallen. De scherpe kritiek van Clintons persoonlijke advocaat David Kendall op Starr, tijdens diens verhoor door de commissie voor Justitie, is veel Congresleden in het verkeerde keelgat geschoten.

NRC Webpagina's
8 december 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad