Dossier Clinton  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Dossier Clinton

Actueel

Wat is impeachment?

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky
Linda Tripp
Paula Jones

Schakels:
Het Witte Huis
Huis van afgevaardigden
Senaat
Impeachment procedure
CNN
BBC
Nieuws over Clinton
bij Yahoo!



Geen aanklager VS voor verkiezingsfinanciering

Door onze correspondent
WASHINGTON, 8 DEC. De Amerikaanse minister van Justitie, Janet Reno, heeft gisteren besloten dat er geen onafhankelijke aanklager aangesteld hoeft worden om de rol van president Clinton te onderzoeken bij de financiering van de verkiezingscampagne van 1996. Het department van Justitie blijft de affaire zèlf onderzoeken.

Het besluit van Reno werd meteen scherp veroordeeld door Republikeinse leden van het Congres, die stellen dat de minister als lid van Clintons kabinet een belangenconflict heeft. Zij wijzen erop dat ook FBI-directeur Louis Freeh vindt dat een onafhankelijke aanklager de zaak in behandeling moet nemen. De Republikeinse senator Arlen Specter wil Reno via de rechter dwingen toch een aanklager aan te stellen. Onlangs besloot Reno al dat er geen onafhankelijke aanklager nodig is om de rol van vice-president Gore bij het inzamelen van campagnegelden te onderzoeken.

Voor president Clinton is Reno's jongste besluit een belangrijke meevaller. Onafhankelijke aanklagers hebben de neiging hun onderzoek steeds verder uit te breiden en de politici die ze onderzoeken in grote moeilijkheden te brengen. Dat bleek niet alleen uit het optreden van Kenneth Starr, de onafhankelijke aanklager die onder meer de Whitewater-affaire en de Lewinsky-zaak onderzocht. Aanklager Donald Smalz besteedde vier jaar 17 miljoen dollar aan een onderzoek naar Clintons voormalige minister van landbouw Mike Espy, die voor enkele tienduizenden dollars giften van het bedrijfsleven had aangenomen. Vorige week sprak een jury Espy vrij van alle aanklachten.

De kwestie waarvoor Reno overwoog een onafhankelijke aanklager in te stellen betrof de financiering van 46 miljoen dollar aan campagnespotjes. Voor de campagne van 1996 had zowel Clinton als zijn uitdager Bob Dole een financiële bijdrage van de overheid aangenomen, in ruil waarvoor ze zich verplichtten om niet meer dan een bepaald maximum aan de campagne te besteden.

Die verplichting lijken beide kandidaten omzeild te hebben, door hun partij op grote schaal televisiespotjes te laten uitzenden die in naam alleen in algemene termen over bepaalde politieke kwesties gingen, maar die in feite onmiskenbaar reclame waren voor hun eigen kandidatuur. Reno oordeelde gisteren echter dat er ,,duidelijk en overtuigend bewijs is van een gebrek aan kennis en opzettelijke misdadige bedoeling (bij Clinton, red.), nodig voor het instellen van een strafrechtelijke vervolging.''

Toch is het gevaar van een nieuwe onafhankelijke aanklager voor Clinton nog niet geweken. Vorige week schoof Reno het besluit om al dan niet een onafhankelijke aanklager te belasten met een onderzoek naar Clintons voormalige medewerker en campagneleider Harold Ickes, nog twee maanden voor zich uit. Mocht Ickes voorwerp van een onderzoek worden, dan wordt daarmee het hart van Clintons herverkiezingscampagne onder de loep genomen. Volgens CNN heeft de onafhankelijke aanklager die minister van Binnenlandse Zaken Bruce Babbitt onderzoekt, Carol Elder Bruce, Reno al een brief gestuurd met de vraag of zij haar werkterrein niet kan uitbreiden tot de bemoeienissen van Ickes bij Clintons campagne.

NRC Webpagina's
8 december 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad