Dossier Clinton  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Dossier Clinton

Actueel

Wat is impeachment?

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky
Linda Tripp
Paula Jones

Schakels:
Het Witte Huis
Huis van afgevaardigden
Senaat
Impeachment procedure
CNN
BBC
Nieuws over Clinton
bij Yahoo!



Witte Huis wil praten over berisping en boete

Door onze correspondent
WASHINGTON, 5 DEC. Het Witte Huis heeft gisteren laten weten open te staan voor een reprimande voor president Clinton ('censure'), eventueel aangevuld met een boete.

Clintons woordvoerder Lockhart wilde gisteren niet van lobbyen spreken, het Witte Huis was slechts ,,agressief aan het luisteren.'' Maar als Afgevaardigden met het Witte Huis willen onderhandelen over een berisping en een boete naar aanleiding van Clintons meineed over zijn verhouding met stagiaire Monica Lewinsky, is daarvoor ruimte, zei Lockhart.

Het signaal van het Witte Huis komt op een moment dat duidelijk wordt dat de Republikeinen het voltallige Huis van Afgevaardigden snel willen laten stemmen over impeachment van de president. Tom DeLay, de derde man in de Republikeinse hiërarchie in het Huis van Afgevaardigden, liet eerder deze week weten dat een berisping niet in aanmerking komt. Hij tracht nog altijd een meerderheid te vinden voor impeachment.

Een grote groep gematigde Republikeinen lijkt evenwel te deserteren. De Republikein Peter King wil Clinton er bijvoorbeeld af laten komen met een boete van 300.000 dollar. Het aantal afvallige Republikeinen is onbekend, maar in het huidige Huis van Afgevaardigden bestaat weinig partijdiscipline.

De commissie van Justitie van het Huis van Afgevaardigden, dat artikelen van impeachment moet aannemen — de aanklacht tegen Clinton — voerde deze week enkele opmerkelijke manoeuvres uit. Eerst kondigde de Republikeinse commissievoorzitter Henry Hyde aan de hoorzittingen uit te breiden tot de financiering van de presidentscampagne van 1996, maar donderdag kwam hij daarvan terug omdat er niet genoeg tijd zou zijn. Veel waarnemers zien dat als een signaal dat de Republikeinen de weg kwijt zijn. Witte Huis-woordvoerder Lockhart spreekt van ,,chaotische manoeuvres''.

Henry Hyde, die de afgelopen tijd geen gelegenheid voorbij liet gaan om te zeggen hoe funest liegen is voor de maatschappij, werd deze week door de Los Angeles Times overigens beticht van een dubbele moraal. De krant vond uitspraken van Hyde uit 1987 in verband met het Iran Contra-schandaal. Hyde beschimpt lieden die ,,prediken over hoe erg liegen wel niet is'' ,,Het lijkt me te simplistisch (om liegen absoluut te veroordelen)'', aldus Hyde. ,,In de grauwe grijstinten van de echte wereld moeten vaak keuzes worden gemaakt.''(AP, Reuters)

NRC Webpagina's
5 december 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad