U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Gazprom

NTV


Russische onafhankelijke media verder aan banden gelegd

Door onze correspondent COEN VAN ZWOL
MOSKOU, 18 APRIL. Aardgasgigant Gazprom heeft gisteren opnieuw een onderdeel van het bedrijf Media Most uit de weg geruimd. De voltallige redactie van het opinieblad Itogi vond gisteren de deur van de redactie gesloten. Bij de uitgeverij lagen meer dan zeventig ontslagbriefjes klaar.

Itogi, dat samenwerkt met het Amerikaanse Newsweek, wordt uitgegeven door Sem Dnei (Zeven Dagen). Twee minderheidsaandeelhouders, Gazprom-media en uitgever Dmitri Birjoekov, bundelden onlangs de krachten tegen oligarch Goesinski, eigenaar van Media Most. Dat leidde ook bij 'Zeven Dagen' tot verhitte taferelen. Onbekenden bekogelden onlangs de Mercedes van Birkjoekov met een Molotov-cocktail.

Gisteren ging het dagblad Segodnia al niet naar de pers. Volgens de uitgever een zakelijke beslissing, omdat Segodnia jaarlijks 3 miljoen dollar verlies draait. Itogi maakt daarentegen bescheiden winst, maar Birjoekov stelde gisteren dat hoofdredacteur Parkjomenko door verhalen over een komende overname van zijn blad paniek heeft gezaaid onder adverteerders. Uitgever Birjoekov is volgens Parkjomenko al enige tijd bezig met de vorming van een schaduwredactie. ,,Ze werken twee verdiepingen boven ons aan de nieuwe layout'', zei hij zaterdag. Birkjoekov ontkende, maar gisteren bleek adjunct-hoofdredacteur Kiril Dubski genoeg mankracht had verzameld om volgende week weer een Itogi uit te geven. ,,Gisteren was die redactie er nog niet'', beweerde Birkjoekov. Newsweek heeft aangekondigd de samenwerking met Itogi voorlopig te staken. Birkjoekov dreigt in dat geval met een miljoenclaim.

Met het verdwijnen van Itogi en Segodnia blijft er weinig over van Media Most, het eens machtige mediarijk van Goesinski. Wat nu rest is TNT, een kabelzender, en Echo Moskvi, een radiozender. Ook die vallen in juli in handen van Gazprom wanneer Goesinski een lening van 261 mijoen dollar waarvoor Gazprom garant stond, niet kan terugbetalen.

Ook elders leiden de verwikkelingen rond Media Most tot ontslagen. Momenteel zendt de oude staf van NTV uit via kabelkanaal TNT. TNT is een klein kanaaltje dat vooral buitenlands amusement doorgeeft en voor uitzendingen afhankelijk is van locale afnemers. Bedoeling is de NTV-journalisten uiteindelijk onderdak vinden bij TV6, sind kort voor 75 procent eigendom van zakentycoon Boris Berezovski. Bij TV6 namen gisteren directeur Aleksander Ponomarjov en plaatsvervangend chef nieuws Eduard Gindiljevev ontslag. Zij verzetten zich tegen de komst van het NTV-team. Een groep van 85 stafleden van TV6 verzochten de NTV'ers naar hun eigen zender terug te keren. ,,Wij geloven niet in bestuurders die niet in staat zijn hun eigen kinderen te redden'', laten ze weten. De oude NTV directeur Kiseljov wordt de nieuwe directeur van TV6. Kiseljov zegt dat er geen ontslagen hoeven te vallen bij TV6.


Zie ook:

Glasnost en modern Russisch kapitalisme(5 april 2001)
NTV-journalisten bezetten tv-zender (5 april 2001)

NRC Webpagina's
18 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad