U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Meer over MKZ

Nederland en Duitsland pleiten samen voor vaccineren

GROESBEEK, 3 APR. Nederland en Duitsland gaan gezamenlijk optrekken in Europa op het gebied van MKZ-beleid. De twee landen zullen samen pleiten voor het vaccineren van dierentuindieren bij het Permanent Veterinair Comité (PVC) in Brussel, dat dinsdag en woensdag bijeen is.

Op de landbouwraad, komend weekeinde in Zweden, zullen zij vragen om een heroverweging van het Europese vaccinatiebeleid. Dat heeft minister Brinkhorst van Landbouw maandag afgesproken met zijn Duitse collega Künast in Groesbeek.

Beide ministers vinden dat het niet inenten van dierentuindieren niet meer aan de mensen uit te leggen is. Deze dieren hebben niets te maken met exportbelangen, dus hierin willen Duitsland en Nederland voor een doorbraak zorgen, aldus Brinkhorst, die blij is met de intensieve samenwerking met Duitsland als grootste Europese land.

De twee ministers hebben in Groesbeek ook afgesproken dat vanaf dinsdag twee dierenartsen uit het Duitse Noord-Rijnland-Westfalen aanschuiven bij de crisiscentra in Gelderland. Brinkhorst heeft dit voorgesteld omdat volgens hem daardoor de Duitse en de Nederlandse werkwijze nog beter op elkaar afgestemd kunnen worden. ,,Vanuit verschillende invalshoeken komen we hopelijk tot de beste gezamenlijke beoordeling'', aldus de landbouwminister.

De controle aan de Nederlands-Duitse grens op vooral diertransporten wordt strenger. De Nederlandse en de Duitse douane maken daarover de komende dagen afspraken. Bovendien gaan beide landen zorgen voor een nog betere informatie-uitwisseling, zodat Duitsland MKZ-vrij kan blijven. Brinkhorst zei in Groesbeek dat de komende dagen beslissend zullen zijn voor de omvang van de verspreiding van het MKZ-virus in Nederland. Tot nu toe hebben zich alleen in Gelderland en Overijssel uitbraken voorgedaan. Nu het mooi weer is, verspreidt het virus zich minder snel, terwijl ook al heel veel preventieve maatregelen genomen zijn.

Beide ministers hebben daarom nog geen afspraken gemaakt over de komst van vele Duitse toeristen tijdens de Paasdagen naar Nederland. Künast deed wel een beroep op het gezond verstand van Duitsers, die in Nederland op vakantie willen gaan.

De woordvoerster van EU-commissaris Byrne (Volksgezondheid en Consumentenzaken) reageerde afwachtend op het initiatief van Nederland en Duitsland. ,,Iedere minister kan zijn bijdrage leveren aan de discussie. We wachten af'', aldus de woordvoerster. Maar Byrne blijft naar haar zeggen tegen preventieve vaccinatie, zoals voor 1991 in de EU mogelijk was. Hij kan zich wel vinden in noodentingen. Nederland kreeg daarvoor onlangs toestemming.

Het vaccineren van dierentuinendieren zal onder voorwaarden aan lidstaten met MKZ worden toegestaan. Het Permanent Veterinair Comité bespreekt woensdag de zaak na een advies dat er noodplannen moeten komen voor dierentuin-vee die risico lopen op MKZ.

Het besluit om te vaccineren is volgens de woordvoerster echter uiteindelijk een zaak van de lidstaten zelf, die zich dan wel blootstellen aan handelssancties omdat zij hun MKZ-vrije status kunnen kwijtraken. De Europese Commissie zal die lidstaten dan in internationaal verband verdedigen. (ANP)

NRC Webpagina's
3 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad