U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
NS

FNV

CNV

VVMC


FNV Bondgenoten dreigt deze week te staken bij NS

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 APRIL. In tegenstelling tot vakbond VVMC, heeft FNV Bondgenoten besloten deze week wel te gaan staken. De bond handhaaft het ultimatum dat ze vrijdagavond aan de NS-directie heeft gesteld. Als NS niet voor woensdagavond zes uur besluit het nieuwe dienstrooster per 10 juni uit te stellen, gaan de treinstakingen donderdag en vrijdag door.

NS noemt het ultimatum van de vakbond ,,onbegrijpelijk'', na de instelling van een arbitragecommissie dit weekend. Ook minister Netelenbos (Verkeer) en de Kamerleden zijn het niet eens met de stakingsplannen van FNV.

Zondagavond presenteerden de NS-top, samen met de minister een reeks afspraken, waaronder de instelling van de commissie De Ruiter. Die gaat het arbeidsgeschil bij NS over de procesvereenvoudiging ('rondje rond de kerk') onderzoeken. Het oordeel van de commissie zal bindend zijn.

FNV zegt niets met de minister te maken te hebben, omdat het hier gaat om een arbeidsgeschil binnen het bedrijf. Bovendien meent de bond zondagavond voor de zoveelste keer hetzelfde voorstel te hebben gekregen. Vakbond CNV kondigde vorige week al aan niet te gaan staken. Het arbeidsconflict tussen NS en het rijdend personeel gaat voornamelijk over het nieuwe dienstrooster, waarbij de machinisten en conducteurs aan vaste trajecten gebonden worden. Dit doet NS om vertragingen te helpen voorkomen. Het NS-personeel vreest dat het werk hierdoor saaier en minder veilig wordt.


Zie ook:

Machinisten en conducteurs NS staken maandag (29 maart 2001)
Dienstrooster splijt NS en bonden (30 maart 2001)

NRC Webpagina's
3 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad