U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Val Milosevic

VS blijven Joegoslavië steunen

WASHINGTON, 3 APRIL. De Amerikaanse regering heeft Joegoslavië gisteren het groene licht gegeven: de hulp aan Joegoslavië wordt voortgezet. Maar verdere hulp wordt alleen gegeven als Belgrado met het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag blijft samenwerken.

Dat liet gisteren het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten, naar aanleiding van het ultimatum dat enkele maanden geleden aan de regering in Belgrado werd gesteld; dat ultimatum, dat op 31 maart afliep, stelde Amerikaanse hulp aan Joegoslavië afhankelijk van concreet geleverde bewijzen van samenwerking met het tribunaal. Hoewel Joegoslavië nog geen Joegoslavische verdachten aan het tribunaal heeft uitgeleverd, oordeelde Washington gisteren dat voldoende voortgang is geboekt om een hulppakket van vijftig miljoen dollar door te laten gaan. Daarbij heeft waarschijnlijk de arrestatie van ex-president Slobodan Milosevi´c, zondagochtend, een belangrijke rol gespeeld.

De woordvoerder van het State Department, Richard Boucher, gaf gisteren drie voorbeelden van de Joegoslavische samenwerking met het tribunaal: in Belgrado wordt gewerkt aan een wetsontwerp dat uitlevering van Joegoslavische verdachten aan het tribunaal mogelijk maakt; de Joegoslavische assistentie bij de overgave en overdracht van [niet-Joegoslavische] verdachten; en de opening van een kantoor van het tribunaal in Belgrado.

De VS zullen Joegoslavië niet alleen bilaterale hulp blijven geven. Ze zullen ook meewerken aan hulp door internationale instanties als de Wereldbank en het IMF, dat Belgrado een krediet van 260 miljoen dollar wil geven. Maar Boucher maakte duidelijk dat Washington, als verdere bewijzen van samenwerking uitblijft, eind mei een grote donorconferentie voor Joegoslavië zal blokkeren. Op die conferentie hoopt Joegoslavië één miljard dollar voor de wederopbouw op te halen. Daarnaast wil Washington op termijn ook de uitlevering van Milosevi´c aan het tribunaal.

De hoofdaanklager van het tribunaal, Carla Del Ponte, zei gisteren dat zij eind dezed maand met een nieuwe aanklacht tegen Milosevi´c komt. Die zal betrekking hebben op oorlogsmisdaden in Kroatië en Bosnië. Milosevi´c is door het tribunaal al aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in Kosovo.

NRC Webpagina's
3 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad