U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Macedonian Information Agency

Regering Macedonië

Historical and Cultural Resource Centre - Macedonia

Dossier Kosovo


Toestand in Macedonië verslechtert

SKOPJE, 19 MAART. De gespannen situatie in Macedonië is aanzienlijk verslechterd. De voortdurende aanvallen van Albanese rebellen op de stad Tetovo hebben tot een grote crisis geleid. De regering heeft in de stad vanaf zeven uur 's avonds een uitgaansverbod afgekondigd. De regering in Skopje heeft opdracht gegeven tot een mobilisatie van de strijdkrachten. Het was zondag de vijfde dag van gevechten rond de tweede stad van het land, niet ver van de grens met Kosovo. De meerderheid van de bevolking daar is Albanees. Veel inwoners zijn gevlucht of hebben zich in hun woning opgesloten.

Premier Georgievski beschuldigde de Westerse landen, met name de VS en Duitsland, er zondag van niets te doen tegen de ,,terroristen'', die vanuit Kosovo opereren. Hij wees erop dat Macedonië ,,al een maand het slachtoffer is van agressie vanuit Kosovo''. ,,Bepaalde media en westerse regeringen doen het voorkomen alsof het zou gaan om een probleem tussen de Albanezen in Macedonië en de Macedoniërs, maar dat is onjuist.'' Skopje meldde zaterdag dat het regeringsleger en de politie de Albanese rebellen hadden verdreven van hun posities rond Tetovo. Maar daar was geen bevestiging voor en de artillerie- en mortierbeschietingen gingen zondag in alle hevigheid door. De opstandelingen beantwoorden het vuur slechts sporadisch.

Volgens een regeringswoordvoerder zullen Macedonische grondtroepen tegen de avond de aanval inzetten. Maar een woordvoerder van de politie ontkende dat. Sinds woensdag hebben de regeringstroepen geen enkele poging gedaan tegen de rebellen op te trekken.

Het Westen begint zich steeds meer zorgen de maken over de situatie in Macedonië, omdat die uiteindelijk kan leiden tot een oorlog in de hele Balkan, waar behalve Macedonië ook Servië, Albanië en zelfs Bulgarije en Griekenland bij betrokken kunnen raken.

Ook de NAVO zou erin gesleept kunnen worden. Maar benadrukt wordt dat Macedonië tot nu toe niet om hulp heeft gevraagd. Wel zegt de door de NAVO aangevoerde troepenmacht in Kosovo (KFOR) krachtig te zullen terugslaan als Albanese strijders de logistieke NAVO-basis in Macedonië opnieuw bestoken. De NAVO heeft een logistieke basis bij Tetovo, die voornamelijk wordt bemand door Duitse militairen. Die kwamen vrijdag onder vuur te liggen.

De Albanese strijders worden kennelijk nog steeds versterkt met manschappen uit Kosovo. De NAVO zei de grens met Kosovo af te grendelen maar daar is nog weinig van de merken. De strijders zouden juist zondag nog een andere heuvel bij de stad hebben ingenomen, ondanks het offensief. De extremisten lijken met hun aanvallen het hun toegedichte doel - een Groot-Albanië - dichter bij te hebben gebracht. In ieder geval hebben ze de Macedonische meerderheid en de Albanese minderheid opnieuw tegen elkaar op weten te zetten. De afgelopen jaren was de regering, waaraan Albanezen deelnemen, er juist in geslaagd een deel van de achterstand van de Albanezen weg te werken.

In de hoofdstad gingen duizenden Macedoniërs de straat op om krachtige maatregelen tegen de rebellen te eisen. De betogers willen dat de regering de noodtoestand uitroept en wapens uitdeelt.

Volgens waarnemers proberen de opstandelingen een burgeroorlog uit te lokken tussen Albanezen en Macedoniërs. Dat zou moeten resulteren in een opdeling van Macedonië. Uiteindelijk moet het dan komen tot een Groot-Albanië bestaande uit Albanië, Kosovo met een zuidelijk stuk van Servië, en een deel van Macedonië.

Dat dit mogelijk zal leiden tot een grote oorlog in de Balkan nemen de rebellen op de koop toe. In Kosovo zijn de terroristen van het Albanese Bevrijdingsleger UCK er al in geslaagd om het grootste deel van de Serviërs het land uit te werken en in het zuiden van Servië is een guerrilla aan de gang om het gebied rond Presevo bij Kosovo te trekken. (ANP)

NRC Webpagina's
19 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad