U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Petrobras

Olieplatform


's Werelds grootste olieplatform dreigt te kapseizen


RIO DE JANEIRO, 18 MAART. 's Werelds grootste olieplatform, de P-36 in het Camposveld van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras, dreigt binnen 48 uur te kapseizen, zo heeft Petrobras vrijdag meegedeeld.

Een poot van het 120 meter hoge stalen gevaarte is gebroken. Het gevaarte maakte vrijdag 35 graden slagzij. P-36 bevindt zich 200 kilometer voor de Braziliaanse kust ter hoogte van Rio de Janeiro. Het platform werd donderdag door een serie explosies getroffen. Hierbij vielen zeker twee doden en raakte een persoon zwaar verbrand. Acht mensen worden nog vermist, maar zijn zeer waarschijnlijk omgekomen.

Volgens eigenaar Petrobras dreigt er geen milieuramp. De putten zijn volkomen afgesloten en ze kunnen niet beschadigd raken of opengaan als het platform zinkt, want ze liggen niet onder het platform, zegt een woordvoerder van Petrobras. ,,Onze onderzeeboten hebben ze twee maal gecontroleerd en ze zijn goed gesloten. Ontsnapping van olie van de zeebodem is uitgesloten.''

Volgens de zegsman kan er maximaal 1,5 miljoen liter olie en diesel weglekken. Deze hoeveelheid zit nog in de pijpleidingen en de tanks. ,,Wij beschikken over de middelen om dat te verhinderen.'' De oliemaatschappij heeft inmiddels al negentien schepen naar het gebied gestuurd, die drijvende dammen moeten leggen om de plek waar het olieplatform langzaam overhelt.

Uit de VS komen deskundigen die gaan proberen het platform op te richten door samengeperste lucht en stikstof in de volgelopen poot te blazen. Uit Nederland zijn elf specialisten van het bedrijf Smit en ruim 50 ton apparatuur onder weg naar Macae, de stad van waaruit het Camposveld wordt bevoorraad, aldus de Petrobras-woordvoerder.

Het pas vorig jaar in gebruik genomen platform was gebouwd om een productie van 180.000 vaten (van 159 liter) olie per dag mogelijk te maken en was daarmee het grootste platform ter wereld. De productie zou dit jaar verder tot 110.000 vaten per dag moeten oplopen. Het uitvallen van P-36 kost Petrobras 5 procent van zijn totale dagproductie, die op het ogenblik rond 1,3 miljoen vaten per dag ligt. (ANP)

NRC Webpagina's
18 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad