U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Meer dan honderd doden door aanslagen in Chinese stad

SHIJIAZHUANG, 18 MAART. Door explosies in vier woonblokken in de Noord-Chinese stad Shijiazhuang zijn vrijdag 108 doden en 38 gewonden gevallen. Dat meldde de Chinese staatstelevisie zaterdag.

De ontploffingen op vier verschillende plaatsen waren ongeveer gelijktijdig, omstreeks vier uur 's ochtends. Behalve de appartementen in het gebouw van een katoenspinnerij - waar zeker 170 mensen wonen - werden ook woonvoorzieningen van twee andere katoenspinnerijen getroffen. Waar de vierde explosie was, is niet duidelijk.

Omwonenden van de getroffen woonblokken, waar fabrieksarbeiders wonen, vermoeden dat de explosies veroorzaakt zijn door bomaanslagen. Die zouden zijn gepleegd door ontslagen werknemers. Het 1,3 miljoen inwoners tellende Shijiazhuang is de hoofdstad van de provincie Heibei. De stad, een centrum van de katoenindustrie in het land, ligt ongeveer 250 kilometer ten zuiden van Peking. De staatskatoenfabriek zit al een poos in de financiële problemen en heeft werknemers moeten ontslaan.

Het Hongkongse centrum voor de mensenrechten sluit niet uit dat ontslagen werknemers hebben besloten de hand aan zichzelf te slaan en het gebouw op te blazen, meldde het Japanse persbureau Kyodo. Jaarlijks plegen 250.000 Chinezen zelfmoord. Onder hen zijn veel ontslagen werknemers.

Volgens de politie waren de explosies inderdaad het gevolg van aanslagen. Een woordvoerder zei dat de 41-jarige Jin Ruchao de hoofdverdachte is. Deze man werd al gezocht in verband met de moord op zijn jongere vriendin.

De politie heeft circa 15.000 gulden uitgeloofd voor tips die tot Jins aanhouding leiden. Verscheidene kranten publiceerden zaterdag foto's van de verdachte. (ANP)

NRC Webpagina's
18 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad