U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
PvdA

Toelichting Tromp


Kok: begrotingsronde wordt ´lakmoesproef voor Paars´

Door onze redacteur GIJSBERT VAN ES
ROTTERDAM, 18 MAART. Premier Kok verwacht zware onderhandelingen in de coalitie over de rijksbegroting voor volgend jaar. Het wordt ,,de lakmoesproef voor het paarse kabinet'', aldus Kok zaterdagmiddag in zijn toespraak tot het PvdA-congres in Rotterdam. ,,Het zal geen eenvoudige opgave worden.''

Naar de toespraken van Kok en PvdA-fractieleider Melkert werd vooraf met spanning uitgezien, omdat ze van grote invloed kunnen zijn op de verhouding met de tweede grote coalitiepartner, de VVD. De VVD wil strikt vasthouden aan de begrotingsregels van het kabinet (de ´Zalmnorm´), terwijl de PvdA de regels soepeler wil toepassen om extra miljarden te investeren in onderwijs, zorg en veiligheid.

PvdA-fractieleider Melkert onderstreepte in zijn congresrede de noodzaak tot extra investeringen, waarbij hij met geen woord sprak over begrotingstechniek. Volgens Melkert is het regeerakkoord uit 1998 inmiddels volledig uitgevoerd, zodat het tijd is voor nieuwe initiatieven om de ,,publieke noden'' in de samenleving te lenigen. Mede om zich vooraf te wapenen tegen kritiek van de VVD zei Melkert er met grote nadruk bij dat ook de PvdA de staatsschuld in 25 jaar wil aflossen en dat organisatorische en bureaucratische problemen in de publieke sector met kracht moeten worden bestreden.

Melkert viel scherp uit naar VVD-leider Dijkstal, die volgens de PvdA-fractieleider politiek bedrijft vanuit ,,een leunstoel'' en die ,,gebrek aan ideeën'' heeft. In een reactie stelde Dijkstal deze uitspraken van Melkert te beschouwen als ,,een rituele dans'' en dat ,,grote woorden nu eenmaal horen bij PvdA-congressen''.

Het PvdA-congres ging vrijwel unaniem akkoord met een gematigd geformuleerde motie, ingediend door het partijbestuur en de Jonge Socialisten, waarin de PvdA-fractie in de Tweede Kamer wordt opgeroepen ,,bijzondere aandacht'' te geven aan ,,vermindering van de staatsschuld'' in combinatie met ,,versterking van de kwaliteit van het onderwijs, zorg en veiligheid''.

Het congres verwierp met zeer grote meerderheid twee moties over de kwestie-Zorreguieta, na een krachtige oproep van partijleider Kok ,,het vertrouwen'' op te brengen dat hij als premier ook rekening zal houden met alle gevoeligheden rondom een mogelijk toekomstige huwelijk tussen prins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta. Diverse PvdA-afdelingen hadden aan het congres een motie voorgelegd waarin Maxima werd gevraagd expliciet haar opvattingen kenbaar te maken over ,,de in onze Grondwet verankerd democratie en rechten van de mens''. In een andere motie werd uitgesproken dat Maxima's vader, Jorge Zorreguieta, ex-staatssecretaris onder het regime-Videla, niet welkom zou zijn bij ,,de formele plechtigheden rondom een huwelijksvoltrekking van de Kroonprins''.


Zie ook:

PvdA-congres vlucht naar voren (16 maart 2001)
Strijd in PvdA gaat tussen Dijksma en Koole (15 maart 2001)
Van Ingen Schenau: 'Het is voorbij, het is voorbij' (10 maart 2001)
PvdA-voorman steunt Koole als nieuwe voorzitter (7 maart 2001)
'Enorme generatiekloof in PvdA' (7 maart 2001)
PvdA verwerpt 'Koole en Olij' (3 maart 2001)
Olij en Koole samen (26 februari 2001)
Dijksma: huisbazin van de Partij van de Arbeid (12 februari 2001)
Weerstand in PvdA tegen Dijksma (6 februari 2001)
Dijksma neemt het op tegen 'de basis' (6 februari 2001)
Dijksma vindt zich niet 'te Haags' (5 februari 2001)
Politicologen kandidaat als PvdA-preses (29 januari 2001)

NRC Webpagina's
17 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad