U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Muziek-ruildienst Gnutella onder vuur
Wie muziek wil blijven ruilen op internet krijgt het moeilijk. Na Napster ligt ook de alternatieve ruildienst Gnutella onder vuur. De Duitse tak van Ferrero, maker van de chocolade-hazelnootpasta Nutella, heeft de eigenaren van de websites Gnutella.de en Newtella.de gedwongen hun activiteiten stop te zetten.

Geen nieuwe investeerders Newconomy
Het noodlijdende internetbedrijf Newconomy, opgericht door M. de Hond, heeft geen nieuwe investeerders kunnen vinden. De handel in aandelen Newconomy op de beurs is geschorst tot morgenmiddag.

Realist met rechte rug
Arie Kleijwegt, voormalig VARA-verslaggever en VPRO-directeur, is vrijdag op 80-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Nog lang na zijn pensionering bleef zijn karakteristieke radiostem te horen; onder meer in gesproken columns in het zondagochtendprogramma OVT en door de vele programma-aankondigingen die hij met verve voor de VPRO-radio sprak.

Dijkstal wil af van vragenuur
VVD-fractieleider Dijkstal wil af van het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Dijkstal vindt deze vorm van debat met de regering niet langer zinvol. De andere fracties in de Kamer wijzen de suggestie af.

John Diamond (47) bezwijkt aan ziekte die hij beschreef
John Diamond was getrouwd met culischrijfster en tv-kok Nigella Lawson, maar hij kon niet proeven of kauwen. Hij was een radiojournalist die zijn tong verloor, letterlijk, door een kankeroperatie. En zonder het boek en de columns die hij wekelijks in The Times over zijn ziekte schreef, was hij vast niet zo beroemd geworden. Vrijdag overleed hij op 47-jarige leeftijd, toch nog, zoals het heet, onverwacht. Dat hij dood zou gaan wist hij al twee jaar zeker, niet dat het zo snel zou gebeuren.

Animatie op het web
Je hoort er weinig tot niets over, maar het programma Flash van het bedrijf Macromedia is de meest gedistribueerde software uit de geschiedenis van het web. Naar eigen zeggen is maar liefst 70 procent van alle pc's op internet uitgerust met het programma waarmee je tekenfilmpjes kunt bekijken.

Hans Dulfer over radio: Als de begroting maar klopt
In zijn pas verschenen boek Pleisters op de ogen sabelt oorlogscorrespondent Arnold Karskens niet alleen genadeloos zijn lafhartige collega's neer maar laat en passant ook geen spaan heel van de kortzichtige en vooral krenterige opdrachtgevers die het liefst voor een dubbeltje vanuit de voorste vuurlinie het nieuws willen betrekken. Met name bij de radio blijken de rekenmeesters behoorlijk aan de macht.


Deze week kan het doek vallen voor muziekuitwisseldienst Napster. Inmiddels bereiden muziekliefhebbers zich voor op het einde van de populaire service. De vijftig miljoen gebruikers van Napster kunnen terecht bij diverse andere sites. De site AfterNapster.com verwijst naar drie soorten alternatieven: programma's met originele Napster-technologie, zoekmachines voor MP3-bestanden en Gnutella- achtige programma's.
(www.afternapster.com)

NRC Webpagina's
5 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad