U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K O R T   N I E U W S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

VS controleren codesysteem EU
De Amerikaanse geheime dienst NSA controleert geregeld het coderingssysteem van de Europese Commissie voor geheime boodschappen, met medeweten van een hoge Commissieambtenaar.

'Ook Jorge Zorreguieta was een couppleger'
Jorge Zorreguieta, vader van de officiële vriendin van prins Willem-Alexander, heeft een veel actievere rol gespeeld bij de voorbereiding van de militaire coup in Argentinië in 1976 dan tot nu toe bekend was. "Ook hij is een couppleger", zeggen twee Argentijnse onderzoeksjournalisten die deze week een biografie publiceerden van oud-dictator Jorge Videla. Zorreguieta was onder Videla onder- staatssecretaris van Landbouw en Veeteelt.

Blair: landbouw moet hervormen
De Britse premier, Tony Blair, heeft boeren voor het eerst uitzicht gegeven op hervormingen die hun inkomen kunnen verbeteren en de landbouw een duurzamere grondslag kunnen geven.

Vissers krijgen hun geld eerder
De Noordzeevissers hebben gisteravond de blokkades in de Nederlandse havens opgeheven na een akkoord met staatssecretaris Faber (Visserij). De vissers namen genoegen met de versnelde uitkering van 12 miljoen gulden die hun in oktober was toegezegd als compensatie voor de gestegen brandstofprijzen.

Nazi Brunner krijgt bij verstek levenslang
In Parijs is vandaag de nazi-misdadiger Alois Brunner tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Brunner was een van de ijverigste nazi-moordenaars, een man die in de Tweede Wereldoorlog tienduizenden joden de dood heeft ingestuurd en die zich tegenwoordig - naar wordt vermoed - schuilhoudt in Syrië. De in Oostenrijk geboren Brunner, 88 jaar oud als hij nog leeft, werd bij verstek berecht op de beschuldiging 340 joodse kinderen naar Auschwitz te hebben gestuurd.

VS waarschuwen de Oekraïne
De Verenigde Staten hebben de Oekraïne gisteren gewaarschuwd dat de financiële hulp wordt stopgezet als president Leonid Koetsjma voortgaat op de weg van repressie. De Oekraïne is de vierde ontvanger van Amerikaanse hulp in het afgelopen decennium.

België verdeelt telecomlicenties
België heeft vanochtend UMTS-vergunningen geveild aan de drie partijen die nog belangstelling hadden, waaronder KPN. Dit bedrijf betaalt omgerekend 330,5 miljoen gulden, de beginprijs die de Belgische overheid vroeg. De veiling was een formaliteit omdat er nog maar drie kandidaten voor vier vergunningen waren.

Laurus verhuist naar Rotterdam
Supermarktconcern Laurus (Konmar, Edah, Super de Boer) verhuist dit jaar naar Rotterdam. In het nieuwe hoofdkantoor moeten 500 Laurus- personeelsleden komen te werken, die nu verspreid zijn over acht verschillende kantoren ver buiten de randstad.

Acties dreigen in transportsector
Er dreigen acties in de bouw-, de metaal- en de transportsector nu de CAO-onderhandelingen zijn stukgelopen. Touringcarchauffeurs dreigen dit weekeinde het wintersportvervoer te vertragen.

Prijsvraag voor monument slaven
Negen kunstenaars maken een ontwerp voor het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark. Vanaf 31 maart zullen hun voorstellen te zien zijn in het stadhuis van Amsterdam.

Winterse bui
Morgen enkele opklaringen, maar vooral landinwaarts nog een winterse bui. Tot zwak afnemende noordoostenwind. Middagtemperatuur 4 graden. Vooruitzichten voor zondag t/m woensdag: zondag nog koud en kans op sneeuw. Vanaf maandag vergang naar zacht weer.


NRC Webpagina's
2 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad