U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Een brand die niet stinken wil

HARM VAN DEN BERG
Als het aan de hoogleraar bestuurskunde W. Derksen ligt, is voor burgemeester J. Mans van Enschede zo'n beetje de tijd gekomen om op te stappen. Op een discussiebijeenkomst gisteren zei Derksen tegen een kleine tachtig collega's van Mans dat politici bij een catastrofe of ramp als gevolg van bestuurlijke laksheid in hun gemeente weinig anders kunnen doen dan hun ontslag indienen, om op die manier bijvoorbeeld het vertrouwen van de burger in de politiek terug te winnen.

Willy Stokkers denkt daar anders over, zo blijkt uit de documentaire Het verdriet van Enschede die SBS6 vanavond uitzendt. Stokkers raakte bij de vuurwerkramp op 13 mei vorig jaar een voet en enkel kwijt en loopt nu met een prothese. Mans had hem eens opgezocht en was als een vader geweest, vertelt Stokkers. En ook de burgemeester krijgt het even te kwaad als hij terugdenkt aan die ontmoeting. "Die man zei tegen mij dat ik het wel moeilijk zou hebben, maar dat ik toch moest zorgen overeind te blijven. Met zijn voet kwam het allemaal wel weer goed". In de documentaire van Bernhard Hammelburg en Anjo van den Bos zitten nog enkele van dergelijke juweeltjes. De EHBO-ster Diane Mengerink bijvoorbeeld, die op zoek ging naar vijf kinderen uit één gezin. "We hebben gezocht tot we het huis hadden gezien. Toen wisten we het." Maar het definitieve overlijdensbericht liet toch nog een paar dagen op zich wachten: "Dan zak je toch weer in elkaar." Ook Marianne Hesselink, vrouw van een omgekomen brandweerman, ontroert als ze de werkhandschoenen van haar partner uit een plastic zakje haalt. "Normaal stinkt brand, maar deze niet."

Het verdriet van Enschede geeft wat de titel belooft: huilbuien, tranen die worden weggepinkt. De vuurwerkramp was zo onverwacht, zo vernietigend (nog niet eens door het aantal van 22 doden) en vooral huiveringwekkend omdat de klap eigenlijk niet te rijmen viel met de opslag van 'gewoon' vuurwerk, dat je toch weer gaat kijken naar de overbekende beelden. Wat dat betreft kan ook deze documentaire geen kwaad. Met zo'n 'geleende' titel geven de makers tevens aan dat ze er iets meer van wilden maken. Of dat gelukt is, moet blijken in april wanneer een zesdelige serie onder dezelfde titel begint. De uitzending van vanavond geldt als een inleiding. De makers zijn kort na de ramp begonnen met filmen. In Het verdriet van Enschede trekt bijna anderhalf uur lang een bonte stoet voorbij en alle personages hebben iets te maken gehad met de ongelooflijke explosies. Te veel medespelers wordt nu de tijd nog niet gegund om het hele verhaal te vertellen, zoals bijvoorbeeld de ouders van de veelbelovende voetballer Azink. En met regelmatige tussenpozen komt ook vuurwerkbaas Rudi Bakker vertellen waarom hij er niks aan kon doen.

Het verdriet van Enschede, SBS6, 20.30-21.55u.

NRC Webpagina's
27 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad