U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  O P I N I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Computerbeveiliging

Het Sneeker virus


ANNA KOERNIKOVA heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht. De Russische tennisspeelster verscheen vorige week op internet als lokaas voor een computervirus. Ze is ook zo mooi, verzuchtte de 20-jarige student uit Sneek die voor het virus verantwoordelijk was.

Met hulp van wat doe-het-zelf-programmaatjes had hij in een paar minuten een onschuldige computerbesmetting in elkaar gezet. Vervolgens had hij dit de virtuele wereld ingestuurd bij wijze van waarschuwing: computergebruikers en aanbieders van internetdiensten hebben volgens hem niets geleerd van het venijnige I LOVE YOU-virus dat vorig jaar mei voor kortstondige paniek en wereldwijde ontregeling van het internetverkeer zorgde.

De Sneeker student heeft nog eens aangetoond dat het wereldwijde web kwetsbaar is. Maar dat is niets nieuws: alle soorten van netwerken die een centrale rol in hoogontwikkelde samenlevingen spelen, zijn kwetsbaar. In de meeste landen van de wereld is de kans groter dat computersystemen van bedrijven of organisaties door een virus worden getroffen dan dat er zich een natuurramp voordoet of dat een gebouw door een bom vernield wordt. Het merkwaardige is eerder dat er zich verrassend weinig grootschalige storingen voordoen. En als de transport- of energiesectoren ontregeld worden is dat vaker door stakingen dan door sabotage.

OP INTERNET blijken gebruikers verrassend snel te leren leven met de ongemakken van ongewenste mail en besmettelijke elektronische virussen. Er zijn bovendien programma's beschikbaar die bescherming bieden, al zullen die nooit alle nieuwste ontwikkelingen kunnen voorkomen. Permanente alertheid en bestrijding van virusmakers blijven dus geboden.

Burgemeester Hartkamp ( CDA) van Sneek was kennelijk zo onder de indruk van de internationale aandacht die zijn gemeente ten deel viel door het Koernikova-virus, dat hij de maker ervan een baantje bij de gemeente aanbood omdat daar creatieve geesten goed gebruikt kunnen worden. Het was ongetwijfeld positief bedoeld, maar het is het verkeerde signaal. Hoe creatief de ontwerper van het Sneker virus ook is en hoezeer zijn onbezonnenheid hem ook spijt, het aanbod van de burgermeester is niet de manier om computervirussen te bestrijden. Tenzij een baan bij de gemeente Sneek als straf moet worden beschouwd.

NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad