U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Massale gevangenisopstand in Sao Paulo

SAO PAULO, 19 FEBR. In de Braziliaanse deelstaat Sao Paulo zijn zondag gevangenen in meerdere inrichtingen massaal in opstand gekomen. De muiterij op een ongekende schaal kostte zeker acht gevangenen het leven. Op het hoogtepunt van de acties werden duizenden mensen gegijzeld.

De politie zegt de situatie vrijwel onder controle te hebben. De opstand begon in de gevangenis van Carandirú, waar ongeveer 8000 gedetineerden naar schatting driehonderd mensen gijzelden, voornamelijk werknemers en bezoekende familieleden van gevangenen.

De opstand breidde zich razendsnel uit. Volgens Braziliaanse media waren op het hoogtepunt 35 gevangenissen in de deelstaat in oproer. De acht doden zouden vrijwel uitsluitend gedetineerden zijn die door medegevangenen werden vermoord. Volgens vrijgelaten gijzelaars zou het dodental wel eens veel hoger kunnen liggen.

Een van de aanleidingen voor de opstand is mogelijk de overplaatsing afgelopen vrijdag van een aantal leiders van een organisatie van gevangenen uit Carandirú naar andere gevangenissen in Sao Paulo.

De Carandirú-gevangenis geldt als grootste in het land. Het complex is berucht door een bloedbad in 1992 toen in korte tijd 111 gevangenen werden gedood bij de herovering van de inrichting door zwaar bewapende politie-eenheden. Gevangenisopstanden zijn in Brazilië een vrijwel dagelijks verschijnsel. De massale ongeregeldheden van zondag zijn volgens mensenrechtenactivisten echter uniek in de geschiedenis. (ANP)

NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad