U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Irak zweert wraak voor Amerikaanse aanvallen

BAGDAD, 18 FEBR. Irak heeft zaterdag gezworen wraak te zullen nemen voor de aanvallen van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië op doelen in de omgeving van Bagdad. Volgens de legerkrant Al-Qadissiya is de regering in Bagdad vastbesloten de Amerikaanse president Bush 'een lesje te leren dat hij niet snel zal vergeten'.

President Saddam Hussein heeft zaterdag volgens het officiële persbureau INA onderzocht welke 'militaire maatregelen' tegen de Verenigde Staten moeten worden genomen. Hij had daarvoor een vergadering uitgeschreven van de Revolutionaire Raad en de leiding van de regerende Baath-partij, de twee hoogste organen van het land. Daar werd ook gesproken over militaire maatregelen tegen de 'landen die de Verenigde Staten hulp verlenen in het geval van herhaling van de agressie'.

Met dit laatste doelde Saddam vermoedelijk op Turkije, Saudi-Arabië en Koeweit. In die landen zijn de vliegtuigen gestationeerd die het vliegverbod boven het noorden en het zuiden van het land afdwingen.

Het dagblad Babel van Uday Saddam Hussein, de zoon van de Iraakse president, schreef zaterdag in een extra editie dat de aanvallen van vrijdagavond gezien moeten worden als een manoeuvre 'die voor Israël de weg effent voor een aanval op een van de Arabische buurlanden, Syrië of Libanon'. Met de aanval van vrijdag zouden de VS Irak willen straffen voor zijn steun aan de Palestijnse opstand tegen Israël en voor de handelsakkoorden van Irak met Syrië en Egypte.

In Bagdad hebben zaterdag duizenden mensen geprotesteerd tegen de luchtaanvallen. Een hoge functionaris van de regerende Baath-partij, Saad Kassem Hammoudi, riep de 'Arabische menigte op hun enorme woede tot uiting te brengen door Amerikaanse en Britse belangen in de Arabische wereld aan te vallen'. Op de Westelijke Jordaanoever betuigden zaterdag duizenden Palestijnen hun steun aan Saddam Hussein. (ANP)

NRC Webpagina's
18 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad