U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

CDA wil recht op veiligheid in grondwet vastleggen

UTRECHT, 18 FEBR. Het recht op veiligheid moet in de grondwet worden opgenomen. Het CDA zal daartoe een initiatiefwetsvoorstel indienen, zo kondigde CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer zaterdag op een partijraad in Utrecht aan. De PvdA is blij met het initiatief van de christen-democraten.

De Hoop Scheffer wees erop dat sociale grondrechten als een schoon milieu, goed onderwijs en gezondheidszorg al een plaats hebben in de grondwet. De zorg voor veiligheid heeft volgens de christen-democraten echter nog steeds niet de plek gekregen die ze verdient. Het CDA ziet veiligheid als een kerntaak van de overheid. Op dit moment zou teveel worden gedoogd.

De CDA-partijraad nam zaterdag een uitspraak van de CDA-jongeren over die vroegen in het nieuw op te stellen verkiezingsprogramma aandacht te besteden aan de ontstane gedoogcultuur. Het CDJA wil het gedoogbeleid voorgoed afschaffen. Er zouden duidelijke regels door de overheid moeten worden opgesteld zodat de burgers weten waaraan ze toe zijn.

De Hoop Scheffer is het daarmee eens. ,,De overheid moet weer nee durven zeggen'', aldus de CDA-leider. De PvdA is blij verrast het voorstel van De Hoop Scheffer het recht op veiligheid in de grondwet te verankeren. ,,Ik heb dat idee al drie maal naar voren gebracht'', zegt PvdA-Kamerlid Van Heemst. ,,Voor het eerst in december 1997, tijdens een politiek debat.'' Een half jaar later kwam het terug in een PvdA-nota over veiligheid en afgelopen januari heeft Van Heemst het nog eens geponeerd tijdens een debat in Roterdam. Van Heemst is blij met de steun die hij nu van het CDA krijgt. Hij stelt voor er verder samen aan te werken. (ANP)

NRC Webpagina's
18 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad