U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Melkert wil Zalmnorm bijstellen

AMERSFOORT, 18 FEBR. Volgens PvdA-fractievoorzitter Melkert ,,zou het van wijsheid getuigen als het kabinet de komende maanden openstaat voor een beperkte bijstelling van de paarse begrotingsregels''. Hij is bang dat er binnen die regels in 2001 en 2002 onvoldoende geld zal blijken te zijn om de arbeidsvoorwaarden in de collectieve sector te verbeteren.

Op een PvdA-bijeenkomst in Amersfoort zei Melkert dat de teruglopende economische groei geen reden is voor grote somberheid over de financiële mogelijkheden van de overheid. Volgens nog vertrouwelijke en voorlopige cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) loopt die groei dit en volgend jaar terug naar 2,75 procent.

,,Hoewel minder dan de afgelopen jaren is dat nog altijd een zeer behoorlijk groeipercentage,'' aldus Melkert die vindt dat die groei voldoende ruimte biedt om zowel de aflossing van de staatsschuld in de komende 25 jaar te garanderen als te investeren in de kwaliteit van onderwijs, zorg en veiligheid.

Melkert verwees wat die investeringen betreft onder meer naar de aanbevelingen van de commissie-Van Rijn. Die heeft in kaart gebracht waar en hoe de arbeidsvoorwaarden in de collectieve sector achterlopen bij die in het bedrijfsleven.

De PvdA-fractievoorzitter ging in Amersfoort vooral in op de invoering van een dertiende maand die door de vakbonden in de collectieve sector wordt bepleit. Volgens Melkert ,,zit er een aantrekkelijke kant aan een dertiende maand'', omdat er bij de overheid weinig mogelijkheden zijn om met bonussen en winstuitkeringen te werken.'' Maar de PvdA is er niet voor zo'n dertiende maand ,,zonder meer'' in te voeren, aldus Melkert. ,,Zoiets kan niet van vandaag op morgen worden gefikst.''

Hij wil daarnaast per sector kijken naar het aanpassen van loonschalen en carrièrelijnen, het creëren van nieuwe ondersteunende functies en mogelijkheden om de werkweek in de collectieve sector te verlengen. Melkert pleitte verder voor meer kinderopvang buiten reguliere werktijden en extra beloning voor werk in de grote steden.

De PvdA en D66 hebben de afgelopen maanden er steeds voor gepleit de aanbevelingen van de commissie-Van Rijn zo royaal mogelijk uit te voeren. Beide partijen zijn bereid daarvoor desnoods de financiële spelregels van VVD-minister Zalm van Financiën, de Zalmnorm, te doorbreken. De VVD is daar mordicus tegen en heeft met een kabinetscrisis gedreigd als de Zalmnorm wordt doorbroken. Door de lagere economische groeiprognoses van het CPB is de financiële speelruimte binnen de Zalmnorm aanzienlijk beperkter dan de afgelopen jaren. (ANP)

NRC Webpagina's
18 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad