U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Operatie Desert Fox

Bush spreekt van routineoperatie

VS bombarderen doelen bij Bagdad


WASHINGTON/LONDEN, 17 FEBR. Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen hebben gisteren onverwachts zware aanvallen uitgevoerd op doelen ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. De toestellen vuurden raketten af op communicatie- en commandocentra.

Getuigen in Bagdad hoorden diverse explosies. Het luchtalarm ging af en de antiluchtafweerinstallaties traden in werking. Volgens de correspondent van het Qatarese televisiestation al-Jazeera in Bagdad zijn er zes explosies geweest.

De aanval was volgens Washington en Londen een vergeldingsactie voor de toegenomen verdedigingsmaatregelen van de Iraki's tegen Amerikaanse en Britse vliegtuigen in de zuidelijke No-fly zone. Daar geldt een vliegverbod tegen Irak dat bedoeld is om de shi'ieten te beschermen. Zo'n zone is er ook in het noorden van Irak, waar veel Koerden wonen. "De reden waarom we dit hebben ondernomen, zijn de toenemende activiteiten in de afgelopen anderhalve maand aan Iraakse zijde om vliegtuigen van de coalitie onder vuur te nemen", aldus een functionaris van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. VS-president Bush, die gisteren zijn eerste buitenlandse reis maakte, sprak vanuit Mexico van een routine-operatie. Hij zei dat Saddam Hussein gebonden is aan de akkoorden die hij aan het einde van de Golfoorlog met het Westen heeft ondertekend. Bush had voor zijn eendaagse bezoek aan Mexico opdracht gegeven tot de luchtaanval.

Het was de derde aanval deze week uitgevoerd door Westerse gevechtsvliegtuigen. Volgens Amerikaanse defensiefunctionarissen was het wel de eerste keer dat doelen werden bestookt ten noorden van de No-fly zone die zich boven het zuiden van Irak bevindt.

Rusland heeft de aanval van gisteren veroordeeld. De nieuwe Amerikaanse regering heeft alle "internationale humanitaire principes en normen" geschonden, zo verklaarde een hoge vertegenwoordiger van minister van Defensie Ivasjov. Frankrijk, net als Rusland, de VS en Groot- Brittannië permanent lid van de VN-Veiligheidsraad, zei niet van tevoren op de hoogte te zijn gebracht. De aanvallen roepen "vooral vragen op", aldus Parijs.

In een verklaring liet de Iraakse regering in Bagdad weten de Verenigde Staten en Israël te zullen bestrijden. Volgens de Iraakse televisie zijn bij de aanval vijf mensen gedood, onder wie drie kinderen.

VS-minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell gaat volgende week naar het Midden-Oosten. Powell was tijdens de Golfoorlog tien jaar geleden opperbevelhebber van de geallieerden. (AFP, AP, Reuters)

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad