U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Voetbal Online

Voetbal.nl


Tot einde van het seizoen

Van Hanegem aan de slag als trainer Sparta

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 17 FEBR. Wim van Hanegem is de nieuwe trainer van Sparta. Gisteren tekende hij een contract tot het eind van dit seizoen. De oud-international vervangt Dolf Roks, die assistent-trainer van de hoofdcoach wordt.

Van Hanegem debuteert morgen in de thuiswedstrijd van Sparta tegen RKC Waalwijk. Hij moet Sparta behouden voor de eredivisie. De Rotterdammers staan op de zestiende plaats. Die klassering betekent aan het eind van de competitie deelname aan de nacompetitie. De voormalig international was voor het laatst als trainer in functie bij AZ. Twee jaar terug kon Sparta, de oudste club in het betaald voetbal, zich in de nacompetitie redden. Ook het afgelopen seizoen speelde Sparta matig.

De roep om Van Hanegem op het Kasteel nam toe nadat hij eind vorige week had gezegd dat hij wel kans zag Sparta voor degradatie te behoeden. De supporters begonnen zich vervolgens te roeren en eisten de komst van Van Hanegem en het vertrek van Roks. Technisch-directeur Leo Steegman opende begin deze week de onderhandelingen die gisteren resulteerden in een contract met Van Hanegem.

Van Hanegem (56) begint als trainer aan zijn derde professionele club in Nederland. Van 1992 tot 1995 werkte hij bij Feyenoord, van 1997 tot 1999 was hij de baas bij AZ. In beide gevallen vertrok hij uit onvrede. Succesvol was hij wel. Met Feyenoord veroverde hij de landstitel en twee keer de nationale beker. Met AZ promoveerde hij in 1998 naar de eredivisie.

De trainersloopbaan van Van Hanegem kende echter meer fases. Hij was drie keer (Wageningen, Utrecht, Feyenoord) assistent-coach. Ook werkte hij in het buitenland, in Saoedi-Arabië. En natuurlijk was hij ooit verantwoordelijk voor de amateurs van Holland.

De laatste jaren was Van Hanegem vooral actief als commentator (Canal+) en columnist (onder meer Voetbal International en Algemeen Dagblad). Als speler was de historische 'linkspoot' van weleer uiterst succesvol. Hij won nationale titels en de Europese- en wereldbeker bij Feyenoord. Hij is 52-voudig international (7 doelpunten) en behoorde tot het elftal dat in 1974 de finale van het WK bereikte.

Behalve voor Feyenoord speelde Van Hanegem voor Velox, Xerxes/DHC, AZ, Chicago Sting en FC Utrecht. Overal toonde hij zich een mens met een groot gevoel voor rechtvaardigheid.

Bij AZ, zijn laatste club, werd zijn contract om privé-redenen verbroken. De waardering was er niet minder om. Van Hanegem werd in Alkmaar benoemd tot erelid en kreeg twee seizoenkaarten voor het leven.

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad