U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Twee Nederlandse coproducties maken kans op prijs

Meeste Oscarnominaties voor Gladiator, Lee en Soderbergh

Door onze kunstredactie
ROTTERDAM, 14 FEBR. Twee zwaardvechtersfilms (Crouching Tiger, Hidden Dragon en Gladiator), twee films geregisseerd door Steven Soderbergh (Traffic en Erin Brockovich) en Lasse Hallströms Chocolat zijn gisteren genomineerd voor een Oscar in de categorie beste film.

Met twaalf nominaties in totaal voert Ridley Scotts Gladiator het nominatieklassement aan, gevolgd door het Chinees gesproken Crouching Tiger, Hidden Dragon van regisseur Ang Lee, die tien keer werd voorgedragen. Nooit eerder kreeg een niet Engels gesproken film zo veel nominaties voor een Academy Award.

In de categorie 'beste buitenlandse film' neemt Lee het op tegen inzendingen uit Tsjechië, Frankrijk, Mexico en België. De Vlaamse film Iedereen beroemd van regisseur Dominique DeRuddere is een coproductie met de debuterende Nederlandse producenten Volkert Struycken en Errol Nayci (Get Reel Productions). Een andere 'Nederlandse' nominatie is voor de in Londen wonende Michael Dudok de Wit, wegens zijn korte animatiefilm Father and Daughter, een Engels-Nederlandse coproductie.Steven Soderbergh, die in 1989 een Gouden Palm won voor zijn debuut sex, lies and videotape, is de derde regisseur in de geschiedenis van de Oscars die voor twee films in hetzelfde jaar genomineerd wordt, na Clarence Brown in 1930 en Michael Curtiz in 1938. Alle drie zijn concurrenten in de categorie 'beste regie' zijn niet-Amerikanen: de Britten Ridley Scott voor Gladiator en debutant Stephen Daldry voor Billy Elliot, en de Taiwanees Ang Lee. Soderberghs Erin Brockovich (een waar gebeurd verhaal over een juridische overwinning op een milieuvervuilend bedrijf) en Traffic (over de internationale drugshandel) kregen elk in totaal vijf nominaties, evenals Chocolat. Titelrolvertolkster van Erin Brockovich Julia Roberts krijgt haar derde Oscarnominatie, en moet het opnemen tegen Juliette Binoche (Chocolat), Joan Allen (The Contender), Ellen Burstyn (Requiem for a Dream) en Laura Linney (You Can Count on Me). Als beste acteur worden genomineerd Ed Harris (titelrol in Pollock), Tom Hanks (Cast Away), Russell Crowe (Gladiator), de Spanjaard Javier Bardem (Before Night Falls) en Geoffrey Rush (Quills).

Opvallend is het gehalte aan popsterren in de categorie 'beste song': Bob Dylan (Wonder Boys, ook genomineerd voor montage en scenario), Björk (Dancer in the Dark), Sting (The Emperor's New Groove) en Randy Newman (Meet the Parents). Meer dan twee nominaties kregen voorts Cameron Crowe's Almost Famous (bijrolactrices Kate Hudson en Frances McDormand, scenario en montage), The Grinch (art direction, kostuums en make-up), Quills (beste acteur, art direction en kostuums), The Patriot (camera, geluid en muziek) en Billy Elliot (regie, scenario en bijrolactrice Julie Walters).

De Oscars zullen op 25 maart in Los Angeles worden uitgereikt.


Zie ook recensies:

Crouching Tiger, Hidden Dragon
Billy Elliot
Erin Brockovich

NRC Webpagina's
14 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad