U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Adviescommissie Onderzoek Georganiseerde Criminaliteit

Nationaal Platform Criminaliteitsbestrijding

Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving

Ministerie van Justitie

Openbaar Ministerie

Politie


Lijfwacht Klepper 'zocht gewoon werk'


Gisteren stond in Amsterdam de lijfwacht van de geliquideerde crimineel Sam Klepper terecht. De lijfwacht: "Ik had nog nooit een wapen gebruikt."

Door onze redacteur MICHEL KERRES

AMSTERDAM, 13 FEBR. De lijfwacht wist ook niet goed hoe het allemaal zo gekomen was. Hij was nog maar vijf dagen in Nederland en "meneer Sam" had hij pas twee keer ontmoet. Eén keer in een restaurant en een keer die ochtend. En voordat hij het wist vuurde hij op klaarlichte dag het magazijn van zijn Zwitserse Sig-Sauer leeg op een drukke weg voor de ingang van een appartementencomplex en een winkelgalerij. Wildwest in Buitenveldert.

De lijfwacht schoot op een man met een lange, zwarte jas en een gescheurde, zwarte paraplu. En een machinepistool. Daarmee had de onbekende luttele seconden eerder zijn nieuwe werkgever in koelen bloeden vermoord. Klepper werd van korte afstand geraakt in romp, rug en hoofd. Kogels uit het automatische wapen raakten ook een tachtigjarige passant in het been.

Vrienden van onberispelijke naam hadden hem in Sarajevo gevraagd of hij in Amsterdam twee zakenlieden wilde "begeleiden". Het leek Ferid S. wel wat. Want in Sarajevo had hij geen werk, geen uitkering, geen inkomen. Als Bosnische moslim was hij in 1993 met vrouw en twee kinderen naar Kroatië gevlucht, en toen naar Spanje en Zwitserland. Bij terugkeer was er geen werk meer voor hem in de drukkerij van de sigarettenfabriek waar hij had gewerkt.

In Amsterdam zochten ze een oudere man zonder strafblad. Ferid, 46, voldeed aan het profiel. De betaling was goed. Drieduizend gulden zou hij krijgen om de twee mannen te begeleiden. Drie dagen dienst, vier dagen vrij. Dat zou zijn werkschema worden.

Het was beestachtig weer, die tiende oktober, maar de dag was goed begonnen. Ferid ontmoette Klepper in een café. Zijn nieuwe baas vond dat hij een tv nodig had, een videorecorder en een mobiele telefoon. Klepper trommelde zijn boezemvriend Peter B. op. Samen gingen ze naar het appartement waar Ferid zou gaan wonen. Daar werd nog geklust. Vervolgens ging het naar een woning aan de Van Leijenberghlaan, een van de onderkomens van Klepper, om de tv en de videorecorder te halen.

Bij binnenkomst haalde Klepper een pistool tevoorschijn en gooide het op de bank. Uit zijn bureau pakte hij een wapen voor Ferid. Klepper gaf een kleine demonstratie. Toen Ferid moest laten zien dat hij met het wapen overweg kon, viel een kogel op de grond. Hij moest het wapen maar achter zijn broekband duwen, meende Klepper. Het aanbod om een grote hoeveelheid patronen bij zich te steken sloeg hij af.

Peter en Ferid droegen de tv en de videorecorder naar beneden. Klepper volgde iets later. Nog voordat de apparatuur in Kleppers geparkeerde BMW was geladen, hoorden ze doffe knallen. De man met de zwarte paraplu gebruikte een geluidsdemper. Ferid trok zijn wapen en met Peter in zijn kielzog zette hij de achtervolging in. Vurend op de 'paraplu' die in een zwarte Volkswagen Polo ontkwam. Ferid en Peter draaiden zich om en liepen in de armen van politieagenten die uit het naburig bureau kwamen aangesneld. Ferids tv stond nog op de stoep.

De officier van justitie, J. Plooy, geloofde niets van Ferids verhaal. Wat had hij dan gedacht dat 'begeleiden' inhield? En wist hij dan niet wie Sam Klepper was. En had hij zich niet gedragen als een professionele schutter? Een getuige, een agente, had gezien hoe hij de houding van een geoefende schutter aannam. Benen gespreid, het wapen in twee handen, armen gestrekt vooruit - de 'Weaver'-houding, vernoemd naar de Amerikaanse wedstrijdschutter Jack Weaver. De harde windvlagen van die middag maakten een stabiele houding ook nodig. En een doorgeladen pistool heb je toch niet voor niets bij je? Ferid verklaarde nog nooit een wapen te hebben gebruikt. In het leger had hij een ambulance gereden.

Dat Ferid geen strafblad had was volgens Plooy een waardevolle eigenschap voor een lijfwacht. "Bodyguards zijn bijvoorkeur van onbesproken gedrag." Dan trekken ze minder de aandacht. Toch moest ook Plooy erkennen dat Ferid niet overkomt als een "keiharde killer".

De liquidatie van Klepper volgde op de moord op zijn vriend Jan Femer, een paar weken eerder. In december volgde een aanslag op het leven van ex-Heinekenontvoerder Cor van H. Eén these wil dat van H. achter de moord op Klepper zat en dat de Klepper-clan het nu op hem gemunt heeft. Kleppers vriend John M. is in verband met deze zaak aangehouden. Ook arresteerde de politie Paja M., de man die Ferid naar Nederland haalde.

Tegen de lijfwacht van de vorig jaar geliquideerde Amsterdamse crimineel Sam Klepper is gisteravond in Amsterdam 9 jaar gevangenisstraf geëist. De lijfwacht, Ferid S., nam de nog onbekende moordenaar vlak na de aanslag onder vuur tijdens een achtervolging in Amsterdam Buitenveldert. Tegen een vriend van Klepper, Peter B., die met S. de achtervolging inzette en deze mogelijk aanmoedigde om te schieten, is twee jaar geëist. Officier van Justitie J. Plooy vroeg een hoge straf, mede om een signaal te geven aan criminelen uit Oost-Europa. "Eigen richting binnen het criminele milieu kan niet", aldus Plooy. "Dit type gewelddadige mensen willen we hier niet hebben." Ferid S. wordt poging tot moord met voorbedachte rade ten laste gelegd. Hij schoot zijn pistool leeg. Peter B zou medeplichtig zijn aan poging tot moord. Volgens Plooy was B. geen bodyguard, maar een vriend van Klepper die kennelijk iets te verbergen heeft. De advocaten betoogden onder meer dat hun cliënten uit verdediging van Klepper en uit zelfverdediging de achtervolging hebben ingezet.


Zie ook:

Weer liquidatie in hoofdstad: 3 doden (18 november 2000)
'Crimineel milieu mist gezag' (29 november 2000)

NRC Webpagina's
13 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad