U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Adviescommissie Onderzoek Georganiseerde Criminaliteit

Nationaal Platform Criminaliteitsbestrijding

Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving

Ministerie van Justitie

Openbaar Ministerie

Politie

Homepage Peter R. de Vries


Weer liquidatie in hoofdstad: 3 doden

Door onze Amsterdamse redactie
AMSTERDAM, 18 NOV. Twee Joegoslavische mannen (30 en 28 jaar) en een onbekende vrouw van waarschijnlijk Nederlandse afkomst zijn gisteravond doodgeschoten in het Japanse restaurant Kobe aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam.

De politie gaat uit van een afrekening in het criminele circuit. Het is de derde liquidatie in Amsterdam in zeven weken tijd.

De dader kwam rond half zeven het restaurant binnen en liep meteen door naar achteren, waar de slachtoffers aan een tafeltje zaten. Een vierde tafelgenoot had kort daarvoor het gezelschap verlaten. De dader trok een pistool en schoot de drie door het hoofd.

Een man was onmiddellijk dood, de andere man en de vrouw zijn kort daarna overleden. De dader is na de schietpartij rustig het restaurant uitgelopen en verdwenen. Het Japanse restaurant ligt recht tegenover een politiebureau. Volgens hoofd centrale recherche Jan Pronker is het liquideren van drie personen tegelijkertijd "in Amsterdam gelukkig een unicum". Een van de twee Joegoslavische mannen is volgens hem een bekende van de politie. Volgens Pronker komen de slachtoffers niet uit het milieu rond de begin oktober geliquideerde Sam Klepper. "Alhoewel, de halve criminele wereld is een bekende van Klepper."

De laatste liquidatie was op 10 oktober, toen crimineel Sam Klepper op klaarlichte dag werd doodgeschoten in een winkelcentrum in Buitenveldert, ook pal tegenover een politiebureau.

Op 23 september werd crimineel Jan Femer vermoord, die werd gerekend tot de groep opvolgers van de geliquideerde drugshandelaar Klaas Bruinsma.

Ook Sam Klepper behoorde tot de erven Bruinsma. Zijn begrafenisstoet trok met Hells's Angels uit binnen- en buitenland door de binnenstad van Amsterdam en werd vooraf gegaan door de verkeerspolitie. Dit leidde bij veel burgers en politici tot ergernis en verbazing.

Volgens een toeschouwer bij de afzetting van het Japanse restaurant die de politiescanner had afgeluisterd, had de dader "een apenmasker" gedragen en was de politie op zoek naar een vluchtauto van het merk Audi met een Duits kenteken. Hoofd centrale recherche Jan Pronker kon dat niet bevestigen. De ramen van het restaurant werden vlak na de schietpartij afgeplakt met tafelkleden, de medewerkers van het restaurant werden in een politiebusje afgevoerd. Tegen het melkglas van de pui van het restaurant konden voorbijgangers een lichaam zien liggen, binnen was nog een afgedekt lichaam zichtbaar. Terwijl rechercheurs bezig waren met het sporenonderzoek, stond aan de overkant van de straat de lijkenauto van de politie te wachten. Na de schietpartij meldde commissaris van politie J. van Riessen zich ter plaatste, met in zijn kielzog de hele Amsterdamse recherchetop. Amsterdamse voorbijgangers bij het restaurant reageerden laconiek op de schietpartij. "Gezellig, zei de een. "He lekker, je zal daar net zitten eten", zei de ander. Een bewoner van een paar deuren verder typeert het restaurant als "een duur, chique restaurant waar vooral rijke toeristen komen". Enkele buitenlandse toeristen versnelden hun pas, toen ze hoorden wat zich binnen het restaurant had afgespeeld.

NRC Webpagina's
18 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad