U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Philips

Door vertraging economie, vooral in de Verenigde Staten

Philips: winstgroei onder druk

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 8 FEBR. Philips voorziet dat de groei van winst en omzet in de eerste helft van dit jaar onder druk komt door een vertraging van de economie, met name in de VS. In het laatste kwartaal van 2000 is het resultaat iets achtergebleven bij de verwachtingen van analisten.

Dat is vanmorgen bekendgemaakt op een persconferentie waar behalve president C. Boonstra ook zijn opvolger G. Kleisterlee aanwezig was. Drie maanden voor zijn vertrek op 1 mei schroeft Boonstra de financiële doelstellingen van Philips op. De twijfels over de ontwikkelingen in de komende drie tot zes maanden staan die stap niet in de weg. "De nieuwe doelstellingen zijn zeer ambitieus" , erkende Kleisterlee vanmorgen. "Zeker in het licht van de omstandigheden op de korte termijn." In de komende drie tot vijf jaar wil Philips de winst per aandeel jaarlijks met 15 procent opschroeven. De omzet moet jaarlijks gaan groeien met ten minste 10 procent en de brutomarge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) moet omhoog van 7,7 procent over het jaar 2000 naar tien procent. De ambitieuze groeidoelstelling wil Philips realiseren vanaf het huidige niveau, een recordwinst van bijna 2,6 miljard euro over het hele jaar 2000. Dit cijfer is exclusief eenmalige opbrengsten uit de verkoop van bedrijven zoals Philips' belang in Seagram (gewisseld voor aandelen Vivendi) en de reductie van het belang in ASML (chipmachines) tot 7 procent. Door een goede timing waren deze transacties lucratief. Ze stuwden de totale nettowinst van Philips op tot 9,6 miljard euro over het gehele jaar. Na een aanvankelijke daling herstelde de koers van Philips zich vanochtend.

Philips' resultaten in het vierde kwartaal vielen tegen: 802 miljoen euro waar analisten meer dan 900 miljoen euro hadden voorzien. Financieel bestuurslid J. Hommen ziet een boekhoudkundige aanpassing als een deel van de verklaring, maar erkende vanmorgen ook dat overcapaciteit op de markt voor telecomapparatuur het bedrijf de laatste maanden parten heeft gespeeld. PCC, de divisie die mobiele telefoons fabriceert, was in het laatste kwartaal van 2000 verliesgevend, evenals het onderdeel dat zogeheten settop-boxen maakt.

NRC Webpagina's
8 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad