U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
knsb.nl

tvmschaatsploeg.nl


Te hoge temperaturen

IJsbaan in Boedapest baart zorgen

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW
BOEDAPEST, 8 FEBR. De voor de tijd van het jaar uitzonderlijk hoge temperaturen in Boedapest maken aanpassingen noodzakelijk in de voorbereiding op het wereldkampioenschap allround dat daar komend weekeinde wordt gehouden.

Trainingstijden zijn verschoven, omdat het in de eerste uren van de middag te warm is om goed ijs te kunnen maken. Vandaag liep de temperatuur in de Hongaarse hoofdstad op tot zeventien graden; te warm om het ijs in een goede conditie te houden. Rond het middaguur smolt het ijs en ontstonden plassen. In de schaduw bedroeg de temperatuur aan het einde van de ochtend veertien graden. In het centrum van de stad is het overdag al aangenaam op de spaarzame terrassen die geopend zijn.

"Tot iets meer dan tien graden kunnen we nog goed ijs maken", zei vanochtend de Duitse ijsmeester Ernst Eidloth, die met andere specialisten uit Inzell het ijs prepareert. Bij de Hongaren ontbreekt de kennis om een goede ijsvloer te kunnen neerleggen. De koelingsapparatuur onder de Varosliget-ijsbaan draait op volle toeren, temeer omdat ook het binnenterrein volledig uit ijs bestaat.

De middagtraining werd vandaag door het warme weer verschoven naar half vijf. Bij normale winterse omstandigheden zouden de meeste deelnemers aan het WK al om twee uur de baan op zijn gegaan. Vandaag zorgde ook de wind voor problemen. Er waaide veel vuil op de baan en er dwarrelden bruine bladeren en 'helikoptertjes' op het ijs van de bomen in het stadspark waarvan de ijsbaan deel uitmaakt. Tussen de trainende schaatsers door werden met simpele houten schuiven de bladeren van de baan geveegd. Schaatscoach Leen Pfrommer, die vanochtend tot elf uur met Ids Postma op de zonovergoten ijsbaan stond, haalde zijn vinger over de zijkanten van zijn ijzers om te laten zien hoeveel vuil zich aan de schaatsen hecht. Zijn grootste wens is dat het bewolkt wordt waardoor volgens hem ook de wind gaat liggen.

Naar verwachting daalt de temperatuur in het weekeinde tot ongeveer acht graden en dat is volgens ijsmeester Eidloth ideaal. Ook wordt lichte regen voorspeld. Grote problemen tijdens het toernooi verwacht Eidloth niet. Zaterdag en zondag beginnen de wedstrijden om twaalf uur. Bij blijvend hoge temperaturen, boven de twaalf graden, zouden die net als de trainingstijden van vandaag waarschijnlijk naar het einde van de middag worden verschoven.

Wieteke Cramer meldde zich gisteren ziek af voor het WK allround. Met haar derde plaats bij de EK allround van vorige maand in Baselga di Pinè dwong ze als enige Nederlandse rechtstreeks plaatsing af voor het toernooi in Boedapest. Barbara de Loor neemt nu haar plaats in. Renate Groenewold en Tonny de Jong zijn de overige Nederlandse deelnemers.

NRC Webpagina's
8 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad