U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  O P I N I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Stoommachine


"STOOM EN KOKEND WATER". Dat is volgens het Twee de-Kamerlid Kamp ( VVD) nodig om criminele asielzoekers uit Nederland te verwijderen. Hij zei dit op de televisie naar aanleiding van een alarmsignaal van de beheerder van het Groningse politiekorps, burgemeester Wallage. Het onvermijdelijke Kamerdebat gisteren was minder verhit. Ook Kamp bleek in 's lands vergaderzaal behoedzamer dan op de buis. Er werd gesputterd tegen de "sussende" toon van de nieuwe staatssecretaris Kalsbeek (Vreemdelingenzaken), maar zij hield haar beleid zonder veel tegenspraak overeind.

De vraagstelling was er ook naar: zijn asielzoekers crimineler dan inheemse Nederlanders? Dat is een onmogelijke vraag, al was het alleen wegens de verschillen in leeftijdsopbouw tussen deze twee groepen. En de verschillen in criminogene stressfactoren. De Groningse uitkomsten worden trouwens in andere landsdelen tegengesproken.

De interventie van Wallage gaf zo voornamelijk voedsel aan een politieke heteluchtmachine die weinig bijdraagt tot een aanpak van reële problemen. Een aantal parlementariërs op hun beurt gebruikte 'Wallage' voor een stevig tv-optreden zonder dat dit consequenties had voor hun politieke handelen daar waar het hoort: in de Tweede Kamer.

TOCH IS HET onverstandig het Groningse politierapport weg te wuiven omdat het niet voldoet aan een elementaire criminologische toets. Het bevat praktische observaties die serieus dienen te worden genomen: over criminele bendevorming, over geweld in asielzoekerscentra. Deze verdienen een gerichte aanpak, zonder sussen of taboes, maar wel met de vinger aan de pols. Kalsbeek zegt dat dit ook haar lijn is en zij mag daaraan worden gehouden. Maar dan wel op feiten.

Het is al moeilijk genoeg een antwoord te geven op criminele uitwassen bij asielzoekers zonder in strijd te komen met internationale verplichtingen of de eeuwige binnenlandse competitie om schaarse middelen. Wat vooral treft in het Wallage-debatje is de afwezigheid van de oud-Hollandse wijsheid: bezint eer ge begint.

NRC Webpagina's
8 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad