U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

'Als het zo zit... piep'

Door onze correspondent
TOKIO, 2 FEBR. De kritiek op de Japanse premier Yoshiro Mori is inmiddels zo algemeen dat de regerende Liberaal Democratische Partij het nodig heeft gevonden censuur in te stellen binnen de eigen gelederen. Een lokale afdeling van de LDP in het noorden van Japan meende mogelijk verkiezingswinst te kunnen boeken door mee te gaan op de golf van Mori-kritiek. De afdeling produceerde een reclamespot voor televisie, waarin een verfomfaaide huisvrouw, opgewonden telefonerend terwijl ze staat te sloven in de keuken, uiteindelijk woedend in de hoorn schreeuwt: "Als het zo zit, kan ik beter zelf premier worden!"

De partijleiding was not amused en riep de lokale afdeling op het matje. Men heeft overeenstemming bereikt over een ingreep in de geluidsband, zodat nu te horen is: "Als het zo zit [piep...]" Maar nieuws- en actualiteitenprogramma's hebben de spot al zo vaak uitgezonden - immer gevolgd door grinnikend commentaar van presentatoren - dat het hele land al lang weet wat de oorspronkelijke tekst was.

De affaire toont dat de LDP geen politieke partij is met een beleidsvisie als grondslag, maar een groep mensen die toevallig in hetzelfde bootje zitten. Het enige dat de partij bijeen houdt, is het bezit van regeringsmacht. In peilingen spreekt slechts tussen de 10 en 20 procent van de bevolking steun uit voor de regering van Mori. De LDP wordt geplaagd door een reeks corruptieschandalen - arrestatie van een parlementslid, aftreden van een aantal ministers - maar premier Mori acht het niet nodig de bevolking publiekelijk enige uitleg te geven. Het hoofd van de lokale afdeling verantwoordelijk voor de reclamespot zei gisteren tegen persbureau Reuters: "Wij voelen een crisis. De spot was niet bedoeld als kritiek op de premier, maar de woede van kiezers is zo groot dat het blijkbaar wel zo overgekomen is." In de zomer zijn er verkiezingen voor het Hogerhuis en ook binnen de LDP zelf vrezen velen dat de regeringscoalitie haar meerderheid gaat verliezen.

NRC Webpagina's
2 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad