U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Haagse site

Compromis over Referendumwet

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 25 JAN. De regeringsfracties PvdA, VVD en D66 in de Tweede Kamer zijn er gisteravond na dagenlang intensief onderhandelen in geslaagd een compromis te treffen over de Tijdelijke Referendumwet.

Het compromis houdt in dat gemeenten die al een eigen regeling op het gebied van een 'informatief' referendum hebben dit kunnen houden tot 2005 als - naar verwachting - een meer definitieve wet van kracht wordt. Gemeenten mogen voortaan zelf het onderwerp bepalen waarover zij de bevolking willen raadplegen, terwijl dat tot dusverre nauw gedefineerd stond in het ontwerp van de Tijdelijke Referendumwet.

De bevolking kan bijvoorbeeld worden gevraagd naar de wenselijkheid van de bouw van een parkeergarage of de sloop van een monumentaal pand, zo lichtte D66-woordvoerder Scheltema-de Nie gisteren toe. Het debat moet volgende week nog worden afgerond.

Zoals VVD-woordvoerder Te Veldhuis in de eerste termijn van het dinsdag begonnen debat al bepleitte zullen gemeenten in de toekomst het recht om zelf adviserende referenda te houden, mits die geen bindend karakter hebben. PvdA en D66 zeiden meteen al dat de eigen initiatieven van de gemeenten op dit terrein hen ‘zo dierbaar' zijn, dat het rijk hen de aldus verworven rechten niet kan ontnemen. VVD en minister De Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) staan nu juist op het standpunt dat gestreefd moet worden naar eenheid.

NRC Webpagina's
24 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad