U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
CTSV

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

SFB


Gouden handdruk met publiek geld

Door onze redacteur JOOST ORANJE
AMSTERDAM, 24 JAN. De instelling die de WAO- en WW-uitkeringen in de bouwnijverheid uitvoert heeft met publiek geld een grote 'exitregeling' voor een van haar directeuren gefinancierd. De directeur stapte begin dit jaar vrijwillig op en ontving 1,5 miljoen gulden. Dat blijkt uit interne documenten van SFB Groep, het voormalig Sociaal Fonds Bouwnijverheid.

De man was directeur van het UOSV, de publieke tak van SFB Groep, een van de vijf organisaties ('uvi's') die de werknemersverzekeringen verzorgen. Hij was ook vice-voorzitter van de raad van bestuur. In die functie was hij medeverantwoordelijk voor het beleid van de commerciële werkmaatschappijen die deel uitmaken van SFB Groep.

Deze constructie was mogelijk als gevolg van de voorgenomen privatisering van de sociale zekerheid. Vorig jaar stapte het kabinet af van het privatiseringsplan. De uvi's komen nu volledig in overheidshanden. Het vertrek van de UOSV-directeur heeft te maken met deze ontwikkeling. In een verklaring aan deze krant schrijft hij dat zijn functie "door de besluitvorming van het kabinet en de politiek" overbodig is geworden en vervallen. Toch blijkt zijn vaste dienstverband omgezet in "een dienstverband als adviseur", aldus een verklaring van de SFB-top. Daar staat een bedrag tegenover van 400.000 gulden, ongeveer zijn vroegere salaris. Daarnaast heeft hij een eenmalige afkoopsom ter aanvulling van zijn VUT-uitkering gekregen van 1,1 miljoen. De regeling komt volledig ten laste van het UOSV, hoewel de directeur medeverantwoordelijk was voor de commerciële tak van het bedrijf.

De SFB-groep wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan omdat het "een persoonlijke aangelegenheid betreft waarover wij als bedrijf geen uitspraken doen". Wel benadrukt SFB Groep dat "alles binnen onze eigen bevoegdheden en met een correcte besluitvorming" heeft plaatsgevonden.

De bewindslieden van Sociale Zaken blijken de vijf holdings, waarvan de uitvoeringsinstellingen deel uitmaken, in november 1999 schriftelijk gewaarschuwd te hebben. Nu de overheid deze uvi's 'terugneemt' mag dat niet leiden tot feiten die "de publieke belangen schaden". D66 wil de kwestie bij het kabinet aan de orde stellen.

NRC Webpagina's
24 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad