U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Spel lijkt uit voor Sega's hardware

Door onze correspondent HANS VAN DER LUGT
TOKIO, 24 JAN. Het Japanse bedrijf Sega lijkt het eerste slachtoffer te worden van de titanenstrijd op de markt voor spelcomputers. Sega overweegt zich geheel te concentreren op de software, zei een woordvoerder vandaag in Tokio.

Sega laat de markt voor hardware daarmee over aan het machtige Sony en de kleine broeder Nintendo. Binnenkort zal echter de Amerikaanse reus Microsoft zich in de strijd gooien met de nieuwe 'Xbox', die onlangs in de Verenigde Staten voor het eerst aan het publiek werd getoond. Sega probeerde de concurrentie met Sony vol te houden met de computer 'Dreamcast' maar ondanks prijsverlagingen bleef de verkoop onder verwachtingen en bleven de verliezen zich opstapelen.

Sega werd vanmorgen uit zijn schulp gelokt door een bericht op de voorpagina de Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) dat Sega de productie van de spelcomputer Dreamcast in maart stillegt. "We moeten toegeven dat stoppen met de productie van hardware één van de opties is waar we naar kijken", zei woordvoerder Hiroyuki Mori. De aandelen van Sega schoten daarop bij opening van de beurs in Tokio met 15 procent omhoog waarna de handel al binnen een uur werd stilgelegd. De koers sloot op 1.470 yen per aandeel. De stijging is een duidelijk teken dat beleggers concentratie op de ontwikkeling van spelletjessoftware als de sterke kant zien van Sega.

Sega en concurrent Nintendo stonden aan de basis van de ontwikkeling van de markt voor spelcomputers die een decennium terug nog nauwelijks bestond. Nintendo heeft naam gemaakt met de draagbare 'Gameboy' met spelletjes rond het figuurtje Mario en, meer recent, het fenomeen 'Pokemon'. Halverwege de jaren negentig dook Sony op de inmiddels lucratieve markt met de spelcomputer 'Playstation', waarvan afgelopen jaar een vernieuwde versie op de markt kwam. Sony ziet deze spelcomputer - met DVD-speler en internetaansluiting - als toekomstige kern van het 'huis-entertainment'. De Xbox van Microsoft is daarbij een stevige concurrent.

NRC Webpagina's
24 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad