U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
U-Turn

MARISKA GRAVELAND
'U-turn ok', leest sjoemelaar Bobby (Sean Penn) op een verkeersbord, midden in de woestijn van Arizona. Keren toegestaan. Natuurlijk luistert hij niet en rijdt hij door, zijn ondergang tegemoet.

Oliver Stone heeft in zijn neo-film noir U-Turn weinig woorden nodig om ons overduidelijk te maken dat het niet pluis is in die grootse en stoffige woestijn. Bobby strandt met autopech in het gehucht Superior, dat zijn naam op geen enkele wijze waarmaakt. Stones idee van subtiliteit is om dit te illustreren aan de hand van twee gieren die peuzelen aan de ingewanden van een dode prairiehond. De stemming zit er gelijk in.

De regisseur heeft met U-Turn - hier overigens niet uitgebracht - duidelijk even pauze genomen, na ambitieuze politieke en 'cultuurkritische' films als JFK, Nixon en Natural Born Killers. De film heeft weinig tot niets om het lijf en grossiert in groteske creaturen van dubieus allooi, zoals de malafide garagehouder (Billy Bob Thornton) die de ranzigheid zelve is: rotte tanden, vette smeerhuid, broek met uitpuilende buik, sadistisch lachje.

Maar het kan nog erger. Nick Nolte speelt een duistere makelaar met te grote tanden, die de dochter van zijn doodgevallen vrouw menigmaal heeft verkracht. Zijn boekenkast staat vol met klinkende titels als How to Shoot. Die dochter is niet gewoon mooi, maar beeldschoon (het is de veelaanbeden Jennifer Lopez), ze drinkt citroenlimonade in een oranje zomerjurkje, en als ze haar pas gekochte gordijnen ophangt vraagt ze of de coole Bobby haar beroemde billen wil vasthouden, anders valt ze misschien.

De overige inwoners van Superior zijn net zo uitvergroot: de opgefokte jongen met kuif die Toby N. Tucker heet, maar het liefst TNT wordt genoemd, de alcoholische sheriff, en de ordinaire serveerster die onsmakelijke kunstjes doet met haar ooglid. Ondertussen springen de stoplichten in de straten op groen, maar er is geen automobilist te bekennen die daar acht op kan slaan.

Sean Penn is weer goed op dreef als verwaande kwast die in de fuik is gelopen en alle controle verliest. Later zou Penn die nerveuze arrogantie perfectioneren in Woody Allens Sweet and Lowdown. Jennifer Lopez zou in 1998 filmgeschiedenis schrijven met de kofferbakscène uit Out of Sight, door achterin de krappe laadruimte George Clooney te versieren.

U-Turn moet voor Stone vooral een leuke genre-oefening zijn geweest, waarin hij elke vorm van schoonheid direct met het Kwaad overschreeuwt. "I wish you well, I wish you love", zingt Gloria Lynne op de geluidsband terwijl een overvaller in de rug wordt geschoten. Duidelijker kan het niet. Oliver Stone is en blijft een krachtpatser.

U-Turn (Oliver Stone, 1997, VS), zaterdag,Net 5, 22.15-0.25u.

NRC Webpagina's
28 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad