U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Spannend dagboek van filmster

HANS BEEREKAMP
Acteren is het makkelijkste wat er is, vindt Matthijs van Heijningen bij een setbezoek aan de door hem geproduceerde speelfilm De omweg. Je wordt opgehaald en thuisgebracht, spreekt daar tussendoor je teksten uit, en krijgt nog geld toe. En al die ruzies dan op de set, werpt hoofdrolspeelster Tamar van den Dop de producent vanachter haar digitale videocameraatje tegen? "Ach, scheppen gaat van au!" meent Van Heijningen, die dit citaat aan Remco Campert toeschrijft. Scheppen gaat van au werd zo de titel van Van den Dops videodagboek, dat ze samen met editor Maaik Krijgsman monteerde tot een intrigerend document over filmmaken in Nederland.

Tegen de gewoonte in is het geen reclamefilm geworden voor de op 9 november in de bioscoop uitkomende De omweg, een zogeheten making of. Wel geeft Van den Dop een verrassend kijkje in de keuken. Ze ondervraagt regisseur Frouke Fokkema intensief waarom ze dit autobiografische verhaal, over een geitenhoedster die een bezoek brengt aan haar idool, de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard, wilde verfilmen. Ze onthult iets van de problemen, die kunnen ontstaan tussen een regisseuse en een actrice, die min of meer haarzelf speelt. Ze laat de ruzies zien tussen Fokkema en haar Oostenrijkse cameraman Wolfgang Simon ("ik heb hem genomen, omdat hij niet stinkt, zoals de andere cameralieden, maar ik vind zijn licht niet mooi"). En ze filmt vaak zichzelf in close-up, vertellend hoe zwaar het die dag was, en hoe chaotisch. Balancerend op de rand van het narcisme, gaat het net goed. Ik heb nog nooit eerder een ster van een film zichzelf tijdens het werk zien filmen; tussen koketterie en eerlijk zelfonderzoek slaat de wijzer de goede kant uit.

Producent en regisseur waren aanvankelijk niet zo blij met het videodagboek. Ze vreesden dat de documentaire beter ontvangen zou worden dan de speelfilm, en vreesden een negatief effect. Het omgekeerde is het geval: Fokkema komt eruit naar voren als een gedreven persoonlijkheid, die vecht om haar film compromisloos te kunnen maken. Mijn waardering voor De omweg is er groter door geworden, bijvoorbeeld omdat je begrijpt waarom de regisseur soms een verkeerde beslissing neemt. Was elke making of maar zo spannend en leerzaam.

Het uur van de wolf: Scheppen gaat van au, Ned 3, zondag, 19.35-20.28u.

NRC Webpagina's
28 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad