U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Trenité van Doorne

Advocaten uiteen

Splitsing bij Trenité Van Doorne

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 18 OKT. Trenité Van Doorne, in omvang het derde advocatenkantoor van Nederland, wordt gesplitst in een Amsterdamse en een Rotterdamse vestiging. Beide houden een brede praktijk.

De splitsing past in de onrust die de afgelopen jaren de Nederlandse advocatuur beheerst door de komst van Britse kantoren op de Nederlandse markt. Vooral bij het advieswerk voor grote multinationals, bijvoorbeeld bij fusies en overnames, zoeken opdrachtgevers naar internationaal werkende kantoren. De meeste Nederlandse kantoren zoeken het antwoord in allianties of fusies met Britten.

Volgens voorzitter J. Jaakke van Trenité was verdere internationalisatie van het kantoor in de huidige omvang niet goed mogelijk, vooral omdat Trenité met zeventig compagnons (die in de winst delen) en 260 juristen relatief groot was ten opzichte van mogelijke buitenlandse partners.

Vanaf 1 januari kunnen beide, kleinere nieuwe vestigingen - Amsterdam met 30 partners en Rotterdam met 26 - zelf bepalen hoe ze verder willen en kunnen ze bijvoorbeeld opnieuw op zoek naar een Britse fusiepartner. De Haagse vestiging, met zes partners, gaat eveneens zelfstandig verder.

Trenité is niet het eerste 'slachtoffer' van internationalisering. Vorig jaar brak Loeff Claeys Verbeke, destijds het tweede kantoor van Nederland, in tweeën. De 'Amsterdammers' sloten zich aan bij het Britse Allen & Overy, de 'Rotterdammers' vormden een kantoor met fiscalisten van Loyens.

Als katalysator van de interne strubbelingen bij de grote kantoren fungeerde de opening van een eigen vestiging in Amsterdam van het Britse kantoor Freshfields, dat een aantal grote namen weghaalde bij Nederlandse concurrenten.

Een van de breekpunten is het verschil in inkomen tussen topjuristen in het ondernemingsrecht en advocaten die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld procesrecht en verzekeringsrecht. Dat is een strijd tussen een niche met internationaal werkende heel-veelverdieners en de dagelijkse nationale praktijk van veelverdieners. Adviseurs bij grote internationale deals zouden volgens insiders inmiddels streven naar een jawinstuitkering van 1,5 miljoen gulden, ofwel een omzet van 3 miljoen gulden per compagnon. De inkomsten van de meeste andere juristen blijven daar ver onder.

Nederlands grootste kantoor, Nauta Dutilh, houdt vast aan zelfstandigheid en losse allianties met buitenlandse kantoren. Het op één na grootste kantoor, De Brauw, is inmiddels onderdeel van een brede Europese alliantie rond het Britse Linklaters die aanstuurt op een volledige fusie.

Zie ook:

  • Kantoor Trenité was te groot (18 oktober 2000)

  • NRC Webpagina's
    18 OKTOBER 2000


    ( a d v e r t e n t i e s )

    Klik hier

    Klik hier

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad