U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Van Aartsen

'Kok greep in bij EU-benoeming Nederlanders'

Door onze correspondent BEN VAN DER VELDEN
BRUSSEL, 18 OKT. Premier Kok heeft het afgelopen weekeinde persoonlijk ingegrepen om Nederlanders op ambtelijke topfuncties bij de Europese Commissie te krijgen.

De aanpak van minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) dreigde volgens Brusselse bronnen op zo'n mislukking uit te lopen, dat binnen de Europese Commissie werd geklaagd dat van het Nederlandse beleid niets te begrijpen was.

Premier Kok heeft tijdens de Europese top in Biarritz van voorzitter Prodi van de Europese Commissie de toezegging gekregen dat de Nederlander mr. Koos Richelle in Brussel directeur-generaal Ontwikkelingssamenwerking wordt. Van Aartsen vond hem ongeschikt. Bovendien heeft Prodi gezegd dat Nederland kans maakt op een post van plaatsvervangend-directeur-generaal. Daarmee is de Nederlandse aanwezigheid in de ambtelijke top van de Europese Commissie nog altijd niet op het niveau van begin van dit jaar.

Afgelopen mei heeft de Commissie compensatie toegezegd voor de Nederlander Carlo Trojan, die de post van secretaris-generaal moest opgeven. Als hoogste ambtenaar van de Commissie was Trojan een belangrijke informatiebron voor de Nederlandse regering. Onlangs vertrok ook de Nederlander Timmermans als plaatsvervangend directeur-generaal bij de Commissie, om rechter bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg te worden. Eind van dit jaar gaat bovendien plaatsvervangend directeur-generaal Tent van onderzoek met pensioen.

Nederland heeft eerst een kandidaat voorgedragen voor de eind van dit jaar vrijkomende post van directeur-generaal Economische en Financiële Zaken in Brussel. Maar deze kandidaat is door de Commissie afgewezen. Om de topfuncties bij de Commissie woedt altijd een hard gevecht tussen de lidstaten van de Europese Unie.

Hierna heeft de Commissie Nederland gevraagd om een kandidaat te leveren voor de positie van directeur-generaal van de Buitenlandse Dienst. Nederland heeft daarop laten weten hiervoor niemand te hebben. De enige mogelijke kandidaat, Sipke Brouwers, die momenteel een directeurspost bij de Commissie heeft, werd als oud-medewerker van de voormalige Eurocommissaris Van den Broek en uitgesproken CDA'er ongeschikt bevonden.

Minister Van Aartsen suggereerde afgelopen juli dat er een benoeming van een Nederlander bij de Commissie ophanden was door te zeggen dat hij over de compensatie voor Trojan "buitengewoon tevreden" was. Maar er volgden geen concrete benoemingen.

De Deense Eurocommissaris Nielson (Ontwikkelingssamenwerking) nam daarna het initiatief om de Nederlander Richelle voor de direct onder hem ressorterende post van directeur-generaal te vragen. Hij kende Richelle, die in Den Haag directeur-generaal internationale samenwerking is geweest en momenteel bij het ministerie van Sociale Zaken werkt. Richelle antwoordde dat hij Van Aartsen om toestemming moest vragen.

Van Aartsen liet echter weten Richelle ongeschikt te vinden voor de Brusselse post. Richelle heeft, toen hij afgelopen zomer het ministerie van Buitenlandse Zaken verliet, Van Aartsen zwaar gekrenkt door in een memorandum de vloer aan te vegen met de kwaliteit van de ambtelijke organisatie op BuZa. Eurocommissaris Nielson legde zich echter niet neer bij Van Aartsens afwijzing en bleef op de voordracht van Richelle aandringen.Volgens bronnen bij de Commissie heeft premier Kok daarna het initiatief genomen voor een gesprek met Prodi op de Europese top in Biarritz, afgelopen weekend. Kok heeft daar ingestemd met de benoeming van Richelle, die volgens Van Aartsen ongeschikt was.

NRC Webpagina's
18 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad