U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
UEFA

PSV


Van Raaij gaat door met Euro League

Door een onzer redacteuren
MANCHESTER, 18 OKT. PSV- voorzitter Harry van Raaij wil zich blijven inzetten voor de Euro League. Een etmaal voor de uitwedstrijd in de Champions League tegen Manchester United weigerde hij de moed op te geven, nadat een woordvoerder van de Europese voetbalbond (UEFA) een dag eerder zijn revolutionaire plannen had getorpedeerd. "Als we niks doen is de situatie over zes jaar zes keer erger dan nu. En dan is het te laat. Dus blijven we in gesprek. Ik weet geen andere alternatieven", zei Van Raaij gisteravond in de catacomben van stadion Old Trafford in Manchester.

De Euro League is bedoeld om de financiële en sportieve verschillen tussen de middelgrote en de grote voetballanden te verkleinen. De topclubs uit onder andere Nederland, België, Portugal en Schotland zouden zich dan terugtrekken uit de nationale competitie. Van Raaij ontkende dat de oprichting van de Euro League slecht zou zijn voor het Nederlandse voetbal. "Als we niks doen zijn we dadelijk het Luxemburg van Europa. Zeker als het transfersysteem op de helling gaat. Dan spelen de kleinere landen straks alleen nog in de voorronde van de Champions League."

Volgens de UEFA komen de belangen van de aangesloten bonden in het geding, als de Euro League zou worden opgericht. In Nederland zijn alleen PSV, Ajax en Feyenoord, de enige uitverkorenen in de Euro League, fervent voorstander van deze internationale competitie. De andere vijftien clubs in de eredivisie zijn fel tegenstander. Van Raaij: "We zijn veertig jaar bij De Graafschap op bezoek geweest. Als we daarmee doorgaan, kunnen we nooit meer tegen clubs als United spelen."

Volgens Van Raaij is secretaris-generaal Aigner de kwade genius bij de UEFA. Deze Zwitserse bestuurder is volgens de voorzitter van PSV "op macht belust". Van Raaij noemde de UEFA gisteren "een monopolistisch, autoritair orgaan dat de status quo wil handhaven".

De directeur communicatie van de UEFA, Mike Lee, verklaarde maandag voor Radio 1 dat de Europese bond overweegt hervormingen van de Champions League en het UEFA-Cuptoernooi door te voeren. "Maar wij hechten grote waarde aan de nationale competities. Wat blijft daarvan over als de grote clubs eruit stappen?"

Van Raaij : "De UEFA erkent dat er grote problemen zijn. Laat ze dan maar met een andere voorstel komen. Een paar wijzigingen in de opzet van de Champions League is niet voldoende. We moeten ons aanpassen aan veranderde tijden. De grenzen vervagen. Waarom is er nog geen EU- competitie? Omdat de UEFA alle veranderingen tegenhoudt."

NRC Webpagina's
18 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad