U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
International Documentary Filmfestival Amsterdam

Filmmuseum


IDFA-directie wil Filmmuseum gaan leiden

Door onze redacteur RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
AMSTERDAM, 17 OKT. De vierkoppige leiding van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA), heeft als collectief gesolliciteerd naar de vacante post van directeur van het Filmmuseum, zeggen bronnen rond beide instellingen. Doel van deze stap is een zeer nauwe samenwerking tussen het IDFA en het Filmmuseum. Het IDFA, dat jaarlijks een festival voor documentaire films organiseert, streeft naar meer permanente vertoningsmogelijkheden, onder meer in het kader van de plannen voor een nieuw 'nationaal filmtheater' aan de Amsterdamse Marnixstraat - waarover op het moment nog veel onzekerheden bestaan.

Het Filmmuseum beschikt thans in Amsterdam al over twee eigen zalen, maar verkeert in een bestuurlijke crisis sinds het vertrek met ruzie vorig jaar van directeur H. Blotkamp. Sinds dit conflict met het bestuur van het Filmmuseum over een mogelijk opgaan van de instelling in het Rotterdamse Instituut voor Beeldcultuur 'Las Palmas' is het moeilijk gebleken een nieuwe directeur te vinden voor het Filmmuseum, vanwege de verziekte sfeer binnen de organisatie, en de geringe bereidheid van de rijksoverheid om financieel met het Filmmuseum in zijn huidige opzet verder te gaan.

Het managementteam van het IDFA, dat zich in zijn plannen gesteund weet door het eigen bestuur, bestaat uit Ally Derks, Adriek van Nieuwenhuyzen, Jolanda Klarenbeek en Cees van 't Hullenaar. Het IDFA bestaat sinds 1988 en heeft zich ontwikkeld tot een van 's werelds meest vooraanstaande festivals voor documentaire film. Plannen voor meer regelmatige vertoning van films, buiten het jaarlijkse festival in november om, stuitten tot nu toe onder meer op het gebrek aan filmdoeken in Amsterdam.

Samenwerking met het IDFA zou - in de opzet van het IDFA - een oplossing kunnen betekenen voor de impasse waarin het Filmmuseum het afgelopen jaar geraakt is. De gemeente Amsterdam, die een mogelijk vertrek van het Filmmuseum mede had ontmoedigd door vage toezeggingen over nieuwe huisvesting, blijkt deze beloften niet te willen concretiseren.

De eerste reacties op het plan van het IDFA zijn binnen het Filmmuseum, naar verluidt, niet ongunstig. Hetzelfde geldt voor kringen bij het ministerie van OCenW. Overigens zijn er, naar verluidt, ook nog andere kandidaten voor het directeurschap. Eerdere belangstellenden werden afgeschrikt door de situatie die zij in het Filmmuseum aantroffen.

NRC Webpagina's
17 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad