U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
www.grunberg.nl

Van der Jagt niet bij prijs- uitreiking

Door ARJEN FORTUIN
AMSTERDAM, 17 okt. Schrijver Marek van der Jagt komt zaterdag niet naar de uitreiking van de Anton Wachterprijs 2000, die hem is toegekend voor zijn roman De geschiedenis van mijn kaalheid. Van der Jagt - volgens talrijke aanwijzingen een pseudoniem van Arnon Grunberg, die de prijs in '94 al won - wil zich niet onderwerpen aan een 'antecedentenonderzoek'. Dat schrijft de auteur in een brief aan de Vestdijkstichting in Harlingen, die de prijs heeft ingesteld. "Ik begrijp uit deze uitlatingen dat u mij niet kunt garanderen dat de plechtigheid vreedzaam zal verlopen."

De prijsuitreiking had het bewijs kunnen leveren dat Van der Jagt wel degelijk bestaat, maar dat zal nu uitblijven. "U was van plan mijn boek te bekronen, niet mijn existentie", schrijft de auteur. Hij stelt voor het prijzengeld van 3.000 gulden te schenken aan een stichting die probeert de Amerikaanse journaliste Lori Berenson vrij te krijgen uit een Peruaanse gevangenis. "U hoeft dus niet bevreesd te zijn dat uw geld verdwijnt in de zakken van iemand die zijn Ausweis niet wil of kan laten zien."

Secretaris G. Kuijper van de Vestdijkcommissie zegt dat Van der Jagt niet om zijn paspoort gevraagd zou zijn. "Maar we willen er niet later achter komen dat we bedonderd zijn. De prijs is bedoeld voor een debuut." De ceremonie gaat zaterdag gewoon door, het geld wordt in kas gehouden.

Ook van Van der Jagts uitgeverij, De Geus, zal niemand bij de uitreiking aanwezig zijn. Uitgever Reinjan Mulder schrijft de stichting: "Het boek is door ons doelbewust als debuut gepresenteerd, met alle risico's en onzekerheden die daaraan verbonden zijn."

Van der Jagt werd gepresenteerd als een voormalige student filosofie uit Wenen die in een drogisterij werkt. Zijn adres daar is onbewoond. De auteur is uitsluitend bereikbaar via e-mail. De stijl van boek en e- mailberichten lijkt sprekend op die van Grunberg.


Zie ook:

Bedenkingen jury over boek Van der Jagt (6 oktober 2000)
Debutant sprekend Grunberg (5 oktober 2000)

NRC Webpagina's
17 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad