U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Suriname

Nederland garant voor nieuwe leningen Suriname


PARIMARIBO, 15 OKT. Suriname wordt in staat gesteld nieuwe leningen op de internationale kapitaalmarkt te sluiten. Nederland zal garant staan voor de leningen. Dat heeft minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking toegezegd tijdens haar werkbezoek aan Parimaribo.

Herfkens noemt de garantie een goede ondersteuning van de economische maatregelen die de Surinaamse regering vorige week heeft genomen om het land uit het slop te halen. Met de opbrengst van de nieuwe leningen kan Suriname een deel van zijn buitenlandse schuld aflossen. De Centrale Bank van Suriname kan dan ook deviezen genereren.

Een ander resultaat van de besprekingen is dat Nederland en Suriname spoedig een nieuw programma voor ontwikkelingssamenwerking zullen uitwerken. De hulp van Nederland zal voortaan worden verleend in de vorm van begrotingssteun, in plaats van subsidies aan projecten. Suriname zal bovendien onder voorwaarden zelf beslissen naar welke sector de financiëe steun gaat. Tot nu toe deed Nederland dit.

Herfkens toonde zich tevreden met initiatieven van de Surinaamse regering om de economie weer op het goede spoor te zetten. Ook de ondersteunende maatregelen ter compensatie van de armste bevolkingsgroepen dragen haar goedkeuring.

Nederland en Suriname voeren in mei volgend jaar weer ministerieel overleg in Den Haag. In de gezamenlijke slotverklaring die zaterdag werd uitgegeven, wordt benadrukt dat de besprekingen in een constructieve en hartelijke sfeer verliepen. Het was voor het eerst in drieëenhalf jaar dat ministers van de beide landen over de verdere uitvoering van de ontwikkelingssamenwerking spraken. (ANP)

NRC Webpagina's
15 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad