U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Regering Israel

Dossier Midden-Oosten - BBC

Ministerie Buitenlandse Zaken, Israel

Regering Libanon

Hezbollah

Palestijnse Nationale Autoriteit


Palestijnse minister: ,,Israël is oorlog begonnen"

Raketaanval Israël op Palestijnen


RAMALLAH, 12 OKT. Israëlische aanvalshelikopters hebben vanmiddag met raketten het vuur geopend op doelwitten in de Palestijnse stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Volgens het Rode Kruis in Ramallah zijn er bij de aanval geen doden gevallen. Wel zouden er enkele gewonden zijn.

De luchtaanvallen zijn volgens het Israëlische ministerie van Defensie een ,,symbolische waarschuwing" aan het adres van de Palestijnse leiders. Doelwit van de aanval waren onder meer het hoofdkwartier van politie, en het politiebureau waar eerder op de middag twee Israëlische militairen waren gelyncht.

De Israëlische militairen, die in burger in een personenauto rondreden, namen kennelijk een verkeerde afslag en belandden per vergissing in Ramallah, een van de brandhaarden in de geweldsgolf van de afgelopen twee weken. Sommige Palestijnse bronnen spraken van infiltranten. De Palestijnse politie hield hen aan en bracht hen meteen over naar een naburig politiebureau. Volgens getuigen verspreidde het nieuws van de aanhouding van de militairen zich echter als een lopend vuurtje door de stad, en stroomden honderden jongeren naar het politiebureau. Palestijnse agenten probeerden de menigte op afstand te houden, maar zij drong het gebouw binnen en lynchte twee van de militairen. Zeker een van de lijken werd door de menigte door de straten van Ramallah geparadeerd, meldde een correspondent van de Palestijnse radio en tv.

In de Israëlische publieke opinie ligt de dood van militairen zeer gevoelig, en de emoties lopen hoog op. Volgens de Israëlische radio heeft premier Barak onmiddellijk opnieuw bij de rechtse Likudoppositie aangedrongen op de vorming van een regering van nationale eenheid. Barak noemde de situatie "heel ernstig". Het harde antwoord van de regering, de raketaanval op Ramallah, werd verwacht.

De Palestijnse minister van Internationale Samenwerking, Nabil Chaath, zei dat de Israëlische regering met haar bombardementen van doelen in Gaza en Ramallah ,,een oorlog'' tegen de Palestijnen is begonnen.

De gebeurtenissen in Ramallah werden door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, betreurd als "een weerzinwekkend incident dat de problemen die wij proberen op te lossen alleen maar compliceert". Annan, die al enkele dagen in het Midden-Oosten is, had juist bewerkstelligd dat onder voorzitterschap van de directeur van de Amerikaanse CIA vandaag nog de veiligheidscommissie van Israëliërs, Palestijnen en Amerikanen bijeen zou komen om te proberen een eind te maken aan het geweld. Maar onder de huidige omstandigheden was het onduidelijk of de bijeenkomst nog zou doorgaan. Tot de oprichting van de trilaterale commissie werd in oktober 1998 besloten tijdens vredesoverleg in Wye Plantation. De commissie is tot dusverre nooit op zo hoog niveau bijeengekomen.

Ook gisteren laaide her en der van tijd tot tijd geweld op. Israëlische troepen openden met machinegeweren vanaf tanks het vuur op het dorp Kufr Kalik op de Westelijke Jordaanoever, waar eerst stenengooiers en vervolgens schutters joodse kolonisten aanvielen die een eerder deze week vermoorde Amerikaanse rabbijn gingen begraven. Leden van een nieuwe, vanuit Nablus opererende militie, een afsplitsing van Yasser Arafats Fatah-beweging, was hierbij actief. Er vielen vier gewonden, aan elke zijde twee. In het dorp Howara bij de stad Nablus werd vanmorgen vroeg een moskee in brand gestoken. Volgens inwoners waren joodse kolonisten verantwoordelijk. (Reuters, AP, AFP)


Zie ook:

Israel verlengt ultimatum aan Palestijnen (10 oktober 2000)
Premier Israel stelt Arafat ultimatum (9 oktober 2000)
'Beperkte oorlog' dreigt in Israel (7 oktober 2000)
Politie in Jeruzalem uit zicht Palestijnen (6 oktober 2000)
Barak blijft weg bij nieuw overleg Arafat (5 oktober 2000)
Staakt-het-vuren Israel, Palestijnen (3 oktober 2000)
Weer oproep tot bestand in Israel (2 oktober 2000)

NRC Webpagina's
12 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad