U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Verkiezingen Israel 1999

Regering Israel

Dossier Midden-Oosten - BBC

Ministerie Buitenlandse Zaken, Israel

Regering Libanon

Hezbollah

Palestijnse Nationale Autoriteit


Politie Israel opent vuur op stenengooiers

JERUZALEM, 6 OKT. De Israelische politie heeft vanmiddag het vuur geopend op Palestijnse stenengooiers in Arabisch Oost-Jeruzalem, na afloop van het vrijdagse gebed. Daarbij werden volgens getuigen zeker 10 mensen gewond. De politie had zich vanochtend ingespannen uit het zicht van de Palestijnen te blijven.

Politie in Jeruzalem uit zicht Palestijnen

Door onze correspondent
TEL AVIV, 6 OKT. Om de kans op Palestijnse onlusten bij het uitgaan van de vrijdagdiensten vandaag tot een minimum te beperken heeft de Israelische premier, Ehud Barak, vanmorgen de volledige controle over de Tempelberg/al-Haram al Sharif in Jeruzalem in handen gelegd van Yasser Arafats Al-Fatah en de Waqf, het bestuur over de islamitische heiligdommen. Niettemin werd vanmiddag na het uitgaan van de moskeeën met stenen gegooid naar het plein bij de Klaagmuur, onder de Tempelberg. Biddende joden waren daar al geëvacueerd door de politie. De Palestijnse ordedienst probeerde de stenengooiers terug te halen.

Alle toegangen tot de berg, waarop de Aqsa-moskee en de Koepel van de Rots-moskee staan, worden door Palestijnen gecontroleerd. Israelische politie-eenheden hebben zich buiten het gezichtsveld van de Palestijnen opgesteld. Kopstukken van de Likud-oppositie omschrijven dit verzoenende gebaar van Barak jegens de Palestijnen als "een ramp" en het voorspel tot "rampzalige" Israelische concessies over Jeruzalem.

Volgens de politie bevonden zich om elf uur vanochtend tegen de 20.000 moslims op Al-Haram-al Sharif. Wegen naar de joodse wijk en om de muur van oud-Jeruzalem naar de Klaagmuur zijn door de politie afgesloten.

Om veiligheidsredenen heeft premier Barak ook de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook met ingang van vannacht tot dinsdagmorgen, na Grote Verzoendag, van Israel afgesloten. Dat verklaart dat er slechts 20.000 Palestijnen naar de moskeeën in Oost-Jeruzalem zijn gekomen in plaats van 100.000 die er iedere vrijdag bidden. In noodgevallen, medicijnen en behandeling van ernstige zieken in Israelische ziekenhuizen gaan de grenzen voor Palestijnen open. Israelische veiligheidskringen hebben gewaarschuwd voor hervatting van de zelfmoordterreur van de fundamentalistische beweging Hamas uit wraak voor de tijdens de onlusten omgekomen Palestijnen. Ook moeten soldaten opletten dat zij niet worden ontvoerd als zij liften.

Aanvankelijk zag het er gisterochtend naar uit dat het woensdag in Parijs informeel aangekondigde bestand door Israel en de Palestijnen in acht zou worden genomen. Israelische tanks trokken zich terug op posities die zij een week geleden voor het uitbreken van de onlusten innamen. Bij het invallen van de duisternis flikkerden de gevechten tussen Israelische strijdkrachten en gewapende Palestijnen weer op verschillende plaatsen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook op. Twee Palestijnen werden bij een vuurgevecht bij Netzarim gedood. In Hebron werden huizen in de joodse wijk weer onder vuur genomen en hetzelfde gebeurde in Gilo, een joodse wijk in bezet Jeruzalem nabij Bethlehem.

Israelische veiligheidskringen houden rekening met de mogelijkheid dat Arafat met de internationale opinie op zijn hand de hernieuwde strijd zal aangrijpen om eenzijdig een Palestijnse staat uit te roepen.

Tijdens een persconferentie vroeg premier Barak zich gistermiddag af of er nog wel een Palestijnse vredespartner is. Israel zal volgens hem geen steen onberoerd laten om alsnog met de Palestijnen tot een vredesregeling te komen. Indien dat niet lukt zei hij te overwegen gehoor te geven aan de roep om de vorming van een regering van nationale eenheid of een noodregering.

Van het vredesoptimisme in Israel is weinig over. Een opiniepeiling geeft vanmorgen aan dat 69 procent van de Israeliërs onder de invloed van het bloedvergieten vreest voor de toekomst van de joodse staat. Opvallend is dat 68 procent voor voortzetting van het vredesproces met de Palestijnen is.


Zie ook:

Barak blijft weg bij nieuw overleg Arafat (5 oktober 2000)
Staakt-het-vuren Israel, Palestijnen (3 oktober 2000)
Weer oproep tot bestand in Israel (2 oktober 2000)

NRC Webpagina's
6 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad