U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
KNVB

Oranje.nl

FC Barcelona


Cocu wil revanche als de nummer 10


Het Nederlands elftal speelt morgen een WK-kwalificatiewedstrijd op Cyprus. Phillip Cocu vergeet even de zorgen bij zijn club FC Barcelona.

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN

NOORDWIJK, 6 OKT. Phillip Cocu vervult in het Nederlands elftal van bondscoach Van Gaal een sleutelrol. Hij zorgt als opvolger van Dennis Bergkamp voor de aansturing van de spitsen of hij regelt de opbouw vanuit de verdediging. Het is geen nieuws dat ook de huidige bondscoach vertrouwen koestert in de middenvelder. Toen Cocu nog bij Vitesse speelde, probeerde Van Gaal hem al over te halen naar Ajax te komen. Een vergeefse poging, Cocu koos voor PSV.

In Barcelona troffen ze elkaar alsnog bij dezelfde werkgever. Van Gaal is vooral gecharmeerd van Cocu door zijn veelzijdigheid. In een technisch exposé hamerde hij deze week nog eens op het belang van multifunctionele voetballers. Hij sprak over een "fantastisch gegeven" in het hedendaagse topvoetbal. En als voorbeeld nam Van Gaal de teleurstellende wedstrijd tegen Ierland (2-2). In de Arena hinderde de Ierse spits Quinn de Nederlandse verdediger Frank de Boer in de opbouw. De andere verdediger Konterman werd bewust door de Ieren vrijgelaten, maar had niet de inventiviteit door te schuiven naar het middenveld.

Die situatie was geenszins in het voordeel van Cocu. Zijn eerste echte optreden op nummer 10, als het scharnier op het middenveld, werd daardoor een mislukking. Kluivert kwam geïsoleerd te staan, al verweet een aantal van zijn medespelers hem dat hij zich onvoldoende probeerde los te rukken van de hardnekkige dekking.

Cocu zoekt een maand later de oorzaak ook bij zichzelf. "Ik was niet fris, ik kon moeilijk over het dode punt heen komen. Het eerste half uur liepen we alleen maar achter de Ieren aan. Toen had ik ook moeite om mijn draai te vinden. Ik ben in deze rol geen echte schaduwspits. Ik moet iedere keer bepalen wanneer er druk wordt gezet. Die momenten zijn belangrijk voor ons team. Het is geen gemakkelijke rol. Maar omdat de uitvoering niet klopte, kwam de opzet er niet uit."

Na één mislukt optreden vindt Cocu nog niet dat het tijd wordt voor een andere rol binnen het Nederlands elftal. In de tweede helft tegen de Ieren nam hij de taak over van Konterman als centrale verdediger en dat kwam het spel van Oranje ten goede. Van Gaal liet de afgelopen dagen doorschemeren dat dit ook weer een optie kan zijn voor de wedstrijd tegen Cyprus, omdat de defensie dan eerder gebaat is bij een wat aanvallend ingestelde verdediger.

Cocu: "Ik kan daar spelen, maar je krijgt wel twee linksbenige spelers naast elkaar. De trainer let altijd nadrukkelijk op de tegenstanders en dat zal hier ook wel mee te maken hebben. Achter de spits voel ik me wel het lekkerst. Ik ben er ook geschikt voor om daar te spelen. Ik heb gevoel voor diepte. Ik kan prima om Kluivert heen cirkelen. Deze opzet hoeft toch niet de prullenbak in. Dan moet ik weer omschakelen. Ik besef echter dat je op dit niveau niets kunt eisen."

Bij Barcelona dient Cocu ook genoegen te nemen met een rol die minder offensief is dan hij gewend was. In het elftal van de nieuwe trainer Ferrer fungeert hij als verdedigende middenvelder. In die hoedanigheid vervangt hij min of meer de geblesseerde Guardiola. "Ik blijf daar in het huidige systeem altijd achter de bal", zegt hij. "Ik moet me ook bezig houden met de aanvallende middenvelder van de tegenstander."

Daarmee worden de offensieve kwaliteiten van Cocu te kort gedaan: tot dit seizoen scoorde hij, meestal als middenvelder, 18 doelpunten. Cocu klaagt niet. "We zijn met een ander systeem gaan spelen. Rivaldo is naast Kluivert in een twee-spitsensysteem komen te staan. Luis Enrique of De La Peña opereren er achter en dan heb je nog aanvallende halfspelers. Dat zijn al vijf offensief ingestelde spelers. Er is voor mij geen ruimte meer om nog op te komen. Elke trainer heeft zijn eigen visie. Ferrer wil dat ik de organisatie van het middenveld op me neem."

Na nederlagen in de competitie en de Champions League is de vreugde bij vele Catalanen over het vertrek van het tandem Van Gaal-Nuñez wel zo'n beetje verstomd. Cocu: "De grootste domper was de 3-0 nederlaag tegen Besiktas. Tot dat moment hadden we thuis nog redelijk gepresteerd. Maar daarna verloren we in Camp Nou ook van Milan. In La Coruña heeft Barcelona in vijftien jaar maar één keer gewonnen. Dus die nederlaag kwam niet onverwacht."De crisis heeft nog nauwelijks anti-Hollandse gevoelens te weeg gebracht. Johan Cruijff werd naar verluidt onlangs door voorzitter Gaspart gevraagd vice- voorzitter van de club te worden. Cocu beweert dat de kritiek zich beslist niet concentreert op de Nederlandse spelers. "Daar heb ik sowieso nooit wat van gemerkt. Het is evenmin zo dat na het vertrek van Van Gaal binnen de club het respect voor de Nederlandse voetballers is afgenomen. Ze kopen toch ook weer Marc Overmars." Ter illustratie vertelt Cocu dat Barcelona de onderhandelingen met hem heeft geopend over een verlenging van zijn contract, dat dit seizoen afloopt. "Het zijn nog oriënterende gesprekken. Maar er spreekt wel waardering uit, dat ze me bij Barcelona willen houden."


Zie ook:

'Ik richt me nu op drie posities' (10 juni 2000)

NRC Webpagina's
6 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad