24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Vraaggesprek met Phillip Cocu

'Ik richt me nu op drie posities'


Phillip Cocu is de scharnier op het middenveld van het Nederlands elftal dat morgen het EK voetbal begint tegen Tsjechië. Hij houdt er geen rekening mee dat hij door zijn multifunctionele karakter buiten de boot kan vallen.

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN

HOENDERLOO, 10 JUNI. Hij zou wat vermoeid ogen, werd er zo her en der gezegd en geschreven in de media. Phillip Cocu kan er zich een beetje over opwinden. Net als verschillende andere internationals heeft hij de afgelopen weken inderdaad wel wat pijntjes gevoeld. Donderdag maakte hij voor het eerst uit voorzorg de training niet af. Maar dat betekende niets. Hij voelt zich fit voor 'het grote werk'.

Goed, als multifunctionele speler sloeg hij dit seizoen ook bij Barcelona bijna geen wedstrijd over. Daar hoeven echter geen negatieve conclusies aan verbonden te worden. "Integendeel, ik beschouw het alleen maar als een positief gegeven. Onze trainer (Van Gaal, red.) vond het belangrijk dat ik veel speelde. Ik heb kennelijk een extra waarde voor het elftal. Als hij had gezien dat ik het niet aankon, zou hij me meer rust hebben gegeven. Van Gaal is juist een trainer die goed doseert. We trainen bij Barcelona echt niet als beesten."

Dat zou volgens Cocu ook zijn gebleken in het trainingskamp van het Nederlands elftal. "We hebben hier conditietesten bij de vleet. Die geven absoluut niet aan dat ik er doorheen zit. Het irriteert me dat zo'n verhaal een eigen leven gaat leiden."

Hoe fit Phillip Cocu werkelijk is, zal morgen moeten blijken als het Nederlands elftal op het EK het spits afbijt tegen Tsjechië. Afgezien van de linksbackpositie, waar Numan, Van Bronckhorst en Zenden kunnen spelen, werd binnen de selectie van het Nederlands elftal de afgelopen dagen een felle strijd geleverd om een basisplaats op het middenveld. Temeer daar de lang geblesseerde Ronald de Boer in de tweede helft van de laatste oefeninterland tegen Polen zijn kans greep. Cocu, al vier jaar de scharnier op het middenveld, maakt zich totaal geen zorgen. Hoewel hij in een systeem met drie spitsen buiten de boot kan vallen. "Als de bondscoach grote veranderingen in het basisteam aanbrengt, had hij mij dat al laten weten", vermoedt Cocu.

Rond het vertrek naar het trainingskamp in Zwitserland had Cocu een onderhoud met Rijkaard over zijn positie in het elftal. Dat was niet op zijn verzoek, benadrukt Cocu. De bondscoach had met meer spelers een individueel gesprek. De uitkomst was dat Cocu alleen in noodgevallen nog door het elftal zal zwerven. Bij het laatste wereldkampioenschap zette Hiddink hem net zo makkelijk op de spitspositie als linksback. "Maar ik heb bij Rijkaard mijn multifunctionele kwaliteiten niet ter discussie gesteld. Want die hebben nog niet in mijn nadeel gewerkt. Ik wilde alleen duidelijkheid. Ik richt me nu op drie plekken op het middenveld. Links, rechts van het midden of centraal achterin." Phillip Cocu werd op 29 oktober 1970 in Eindhoven geboren en debuteerde in het betaald voetbal als speler van AZ op 22 januari 1989. Bij Vitesse ontwikkelde hij zich tot een multifunctionele speler. Een polyvalente voetballer, zeggen de Belgen. Oftewel een speler die op meerdere posities inzetbaar is.

Cocu dankt nog steeds voormalig Vitesse-trainer Neumann die hem van de linksbuitenplaats overhevelde naar het middenveld of soms zelfs naar de spitspositie. Als linkerspits bezat hij te weinig kwaliteiten om de absolute top te bereiken. Nu heeft hij er al twee seizoenen bij Barcelona opzitten. "Het is wel jammer dat ik in Spanje dit seizoen meer verdedigend dan aanvallend heb gespeeld. Van Gaal zocht meer balans in het elftal en hij verlangde van mij dat ik wat vaker met de rem erop voetbalde. Toch heb ik in de competitie nog zes doelpunten gemaakt en in de Champions League twee."

Uiteraard betreurt Cocu het vertrek van Van Gaal bij Barcelona. "Maar zijn situatie was door de kritiek van pers en publiek onhoudbaar geworden. Op een gegeven moment stonden de mensen op de tribunes met witte badlakens te zwaaien. Ik had verwacht dat hij zelfs iets eerder zou opstappen. Als je tachtig uur per week ontzettend veel energie steekt in de club, ga je je op een gegeven moment afvragen waar je het allemaal voor doet. Van Gaal heeft zich ook solidair getoond met voorzitter Núñez, die een week eerder zijn vertrek aankondigde. Het beeld dat hij in onmin leefde met sterren als Rivaldo en Figo klopt niet. Zij hadden juist veel respect voor Van Gaal."

Cocu staat nog een jaar onder contract bij Barcelona. Tot dusver heeft de Catalaanse club nog niet de intentie getoond om zijn verbintenis tussentijds te verlengen. Cocu kan daar niet mee zitten. "Ik heb nu een jaar om de kat uit de boom te kijken. In de winterstop zien we wel verder."

NRC Webpagina's
10 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad