U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Suikerzoete engelen

ELLEN DE BRUIN
Een engel is ook maar een mens, en dat geldt zeker voor engel Monica. Ze krijgt voor het eerst een eigen case op aarde - ze moet een verdrietig klein jongetje begeleiden wiens moeder is weggelopen - en is daar ontzettend onzeker over. Doet ze het allemaal wel goed? Haar baas (het is een hiërarchische boel in de hemel) wordt een beetje chagrijnig als ze haar opdracht van de Allerhoogste niet letterlijk uitvoert. Maar als Monica haar hart volgt, blijkt het allemaal goed te komen. En wat misschien ook heeft geholpen: "I did something very radical. I prayed."

De serie Touched by an angel, die de EO vanaf vanavond uitzendt, pakt het heel slim aan. De boodschap is een cliché: iederéén is onzeker, doe altijd wat volgens je gevoel het goede is en als je er even niet uitkomt, moet je gewoon bidden. Evangelisch handig is dat de kijker zich hier met een engel kan identificeren, en zich dus net even superieur kan voelen aan de mensen in de serie. Dat zal ook wel hebben bijgedragen aan de populariteit van Touched in Amerika; via de website www.touched.com kun je zelfs TBAA-koffiemokken en TBAA-honkbalpetjes bestellen.

Het is dan ook religie for the millions, wat de serie ons voorschotelt, simplistische visuele muzak, zó zoet dat het glazuur van je tanden springt. Monica loopt voortdurend wild te glimlachen: vertederd, alwetend, geroerd, enzovoorts. Haar chef Tess is, heel politiek correct, een dikke gospelzangeres-achtige negerin die zo weggelopen lijkt uit de Chicken Tonight reclame - het type dat nooit boos wordt, alleen maar érg verdrietig. De schaarse pogingen tot humor zijn zo braaf dat het lijkt alsof er een speciale commissie aan te pas is gekomen om alles wat ook maar enigszins kwetsend zou kunnen zijn, te schrappen. Zo waarschuwt Tess Monica om niet te veel te eten als ze op aarde is: "Ik begon als voorproever bij Caesar. Het duurt eeuwen voordat je dat er weer af hebt!" Heel geestig.

Vragen die er écht toe doen, worden intussen niet beantwoord. Een moeder vraagt huilend waar de engelen waren toen haar dochtertje stierf in de wieg, maar Monica komt niet verder dan: "Het is tijd om jezelf te vergeven. Niet bang zijn. God houdt van je en ik ook." Daar heb je wat aan als je kind dood is, abstracte liefde van een suikerzoete engel. Maar hier helpt het: als je maar gelooft, mag je je namelijk collectief in allerlei emoties wentelen en dat is hartstikke lekker. Kan de Bond tegen het Vloeken niets tegen deze serie doen?

Touched by an Angel, Ned.2, 19.30-20.20u.

NRC Webpagina's
6 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad